Vandaag heeft beveiligings- en netwerkspecialist DNCS uit Gierle een hightech installatie voor thermografische screening in het AZ Herentals geplaatst.  Deel van de screening is een koortsmeting door een oor-thermometer.

'In alle Belgische ziekenhuizen worden mensen gescreend wanneer ze binnenkomen', zegt DNCS-zaakvoerder Gust Dierckx uit Gierle. 'In AZ Herentals worden bezoekers, personeel en vrijwilligers ontvangen door drie medewerkers.  Deel van de screening is een koortsmeting door een oor-thermometer.

Soms gebeurt de meting ook op het voorhoofd of op een andere manier. Deze procedure neemt heel wat tijd in beslag en is arbeidsintensief.'

Daarom hebben AZ Herentals en DNCS uit Gierle vandaag een test opgezet, om te evalueren of er alternatieven zijn voor de huidige screening.

'DNCS heeft al vele jaren ervaring met camerasystemen en specifiek ook thermografische camera's', vervolgt Dierckx.

'Een thermografische camera meet via infrarode straling de oppervlakte-temperatuur van objecten in beeld.

Er bestaan enkele varianten van de technische oplossing, maar het principe is telkens hetzelfde: vergelijk de oppervlaktetemperatuur van passanten op een bepaald punt van het lichaam, en identificeer personen waarbij die temperatuur verhoogd is.

DNCS experimenteerde al met voorhoofdmetingen en metingen in de binnenste ooghoeken. Elke oplossing heeft voor- en nadelen, en er worden heel wat foutieve claims gemaakt over wat de technologie wel en niet zou kunnen.

Uit de test weten we dat de meting van de temperatuur van het voorhoofd op een zeer nauwkeurige manier gebeurt, op enkel tienden van een graad.

Wel is het belangrijk om een goede opstelling te hebben, om zoveel mogelijk ongewenste variabiliteit uit te sluiten.

Mensen die net een half uur in de vrieskoude hebben gefietst en die onmiddellijk de screening passeren, zullen een verlaagde voorhoofdtemperatuur hebben de eerste minuten na binnenkomst.

Dit effect hadden de mensen van AZ Herentals ook al opgemerkt bij de meting van de temperatuur in het oor.'

Het grote voordeel van de camera-technologie is dat ze volledig contactloos en op afstand verloopt, waarbij de stroom mensen die binnenkomt niet vertraagt.

'Het systeem zal dan via visuele en/of auditieve alarmen, mensen met een verhoogde temperatuur selecteren voor verdere analyse.

Uit het experiment leren we dat, mits de correcte procedures en de juiste technische middelen, thermografische screening een plaats kan hebben in het identificeren van mensen die een ziekenhuis, een kantoorgebouw of een winkelruimte betreden met een verhoogde lichaamstemperatuur', besluit DNCS-zaakvoerder Gust Dierckx. 

Rudy Van Ballaer, Algemeen Directeur AZ Herentals : 'Nieuwe opportuniteiten, DNCS-apparatuur doet flow patiënten en personeel veel vlotter verlopen'

'Uitzonderlijke omstandigheden geven aanleiding tot nieuwe opportuniteiten, hetgeen zeker geldt voor technologie die onze sector kan ondersteunen', zegt Rudy Van Ballaer, Algemeen Directeur AZ Herentals.

'De oplossing van DNCS stelt ons in staat om de flow van patiënten, personeel en eventuele bezoekers bij onze checkpoints vlotter te doen verlopen.

Deze technologie zorgt bovendien voor een correctere meting van de lichaamstemperatuur.Beelden DNCS/ Guy Verellen Nnieuws.