Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) moet vanaf maandag opnieuw 50% van de bedden op de afdeling intensieve zorg voorbehouden voor Covid-19-patiënten.

'Operaties waarbij patiënten één of twee dagen op intensieve zorg moeten blijven, stellen we opnieuw uit' , zegt Rudy Van Ballaer, coördinator ZNK en algemeen directeur AZ Herentals.

'Er liggen  méér dan 500 patiënten op intensieve zorg, het hoogste peil sinds eind december. Er is aan de ziekenhuizen gevraagd om op te schalen en ook niet-dringende niet-Covid-zorg weer uit te stellen.

'Op dit moment is 25% -of 2 van de 8 bedden- op de afdeling intensieve zorg bezet door Covid-patiënten.

'We bekijken welke ingrepen we kunnen uitstellen, maar in principe zijn dat de heel zware chirurgische ingrepen, waarbij de patiënt 24 tot 48 uur op intensieve zorgen moet blijven.

Het gaat dan om cardio- en vaatchirurgie en abdominale heelkunde, slokdarm-, maag- en darmoperaties. Kankerbehandelingen blijven doorlopen, maar bepaalde operaties zullen we opnieuw moeten uitstellen.

'Het is immers niet alleen een kwestie van bedden, ook van personeel', besluit directeur Van Ballaer. (az) Foto Nnieuws.