U bent hier

Rufus Wainwright verbaast fans in OLT Rivierenhof Deurne

Internationaal | Vlaanderen
08.07.2015 - 21.18u
Door: Herman Gezelle

Onze muziekrecensent Alfons Maes zat gisteravond op schoot bij Rufus Wainwright in OLT Rivierenhof Deurne.  Alfons Maes : 'Het was de laatste tijd vrij rustig rond Rufus Wainwright, zoon van de vermaarde singer-songwriter Loudon Wainwright III en broer van Martha. Het is alsof hij net ontwaakte uit een winterslaap en dat heeft een reden.

De laatste tijd houdt Rufus zich voornamelijk bezig met het maken van klassieke muziek maar vanavond stelde hij zijn fans gerust dat dit geen totale ommezwaai in zijn carriére betekende want binnenkomt mogen we weer leuke popsongs van hem verwachten.

Als support vanavond kregen we de uit het Gentse afkomstige band Love Like Birds. Van deze uit Elke De Mey (zang, gitaar) bestaande band kregen we drie kwartier rustige, dromerige muziek en op sommige nummers werd ze muzikaal bijgestaan door twee jonge heren die de drums en de keyboards verzekerden.

Helaas vielen er tijdens haar korte set enkele te verwaarlozen regendruppels.
Nummer die me zijn bijgebleven zijn o.m. 'In With The Arms', 'Sailorboy' en 'Heavy Heart' waarmee ze haar compacte set besloot.

Na de pauze was het dus tijd voor Rufus, een graag geziene gast hier in het OLT omdat hij hier haast ieder jaar wel op de bühne staat. De publieke opkomst was niet meteen eentje waarvan het OLT rijker zou worden maar af en toe programmeren ze daar wel een naam alleen maar uit niet-commerciële overweging, dus vanavond kreeg Wainwright deze eer.

Een lijst van 19 nummers waaronder drie bisnummers is niet slecht en net voldoende om te ontsnappen aan een totaal eentonig schouwspel.
Met alleen een akoestische gitaar, een mooie vleugelpiano en zijn ludieke bindteksten beet Rufus zich vast in zijn show.
Het werd een hogomene set en Rufus putte songs uit zowat al zijn langspelers.

Met 'Grey Gardens' uit zijn langspeler 'Poses' werd van start gegaan en uiteraard kon het nummer 'The Maker Makes', te horen in de speelfilm 'Brokeback Mountain', hier vanavond niet ontbreken.

Nog meer knappe momenten volgden elkaar op met o.m. 'Matinee Doll' uit zijn titelloze langspeler, en uit zijn album 'Out Of The Game' kregen we voortreffende distillaties van 'Out Of The Game' en 'Jericho'.

Ondertussen was de vervelende wind iets komen opzetten en de temperatuur duikelde enkele graden lager dan de voorspelling had aangekondigd.

Sommige toeschouwers zaten er alleen in hun T-shirt maar Rufus niet, hij zat vanavond getooid in een pak aan van onze nationale modeontwerper Walter Van Beirendonck, eentje dat hij had gekregen van een vriend van hem die hier in Antwerpen woont.

Met nog meer leuke tunes waarvan we 'The Art Teacher' (uit 'Want Two'), en Les feux d'artifice t'appellent' dat we terugvinden op zijn 'All Days Are Nights: Songs For Lulu' (2010) onthielden kregen we nu een nieuwe song te horen nl. 'Lucy's Blue'.Rufus weet niet alleen door zijn mooie songs met soms wel diepgravende teksten te overtuigen maar tussen twee liedjes door weet hij de momenten van devotie en attentie tussen hem en zijn publiek steeds naar een hoger peil te tillen.

Wainwright liet ons ook nog genieten van o.m. 'Sanssouci' en 'Going To A Town' die we nog kennen van zijn langspeler 'Release The Stars'.

Als encore drie nummers, nl. 'Montauk' (uit 'Out Of The Game') ging de leuke cover van zijn landgenoot Leonard Cohen 'Hallelujah' vooraf en sluiten deed Wainwright op prachtige wijze met 'Poses' uit diens gelijknamige album.

Zelfs alleen maar met zijn akoestische gitaar en vleugelpiano weet Rufus Wainwright zijn publiek steeds te verbazen. Het verbaasde ons alleen maar dat er echt zo weinig belangstelling voor zijn muziek was vanavond... Vreemd met zo'n grote naam.'

Setlist:
Grey Gardens
The Maker Makes
Vibrate
Matinee Idol
Out of the Game
Jericho
Want
The Art Teacher
A Woman's Face (William Shakespeare cover)
Les feux d'artifice t'appellent
Lucy's Blue
Sanssouci
Gay Messiah
Going to a Town
I Don't Know What It Is
Cigarettes and Chocolate Milk
Encore:
Montauk
Hallelujah (Leonard Cohen cover)
Poses

Report & photo's: Alfons Maes ©/NNieuws

imageMeer nieuws

Karolien Marck : 'KanGoe, online platform rond overprikkeling en burn-out preventie'

Karolien Marck : 'KanGoe, online platform rond overprikkeling en burn-out preventie'
Geel | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.04.2021 - 15.55u

Nachtelijke autoinbraken in Vorselaar

Nachtelijke autoinbraken in Vorselaar
Neteland | Vorselaar 16.04.2021 - 14.12u

Amerikaanse medisch adviseur Fauci: "Pauze met Johnson & Johnson is geen annulatie"

Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.04.2021 - 09.18u

Vaccinaties : misschien volgend jaar 3e prik met Pfizer-vaccin

Vaccinaties : misschien volgend jaar 3e prik met Pfizer-vaccin
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 16.04.2021 - 08.11u

Voka : "Volwaardig exitplan voor alle sectoren blijft hard nodig"

Voka : "Volwaardig exitplan voor alle sectoren blijft hard nodig"
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 15.04.2021 - 16.05u

Na amper een maand verdwijnt raamregel voor treinen naar de kust alweer

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.04.2021 - 15.56u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto