U bent hier

Ruim €20 miljoen subsidies voor scholenbouwprojecten in Antwerpen

Vlaanderen
16.01.2018 - 09.59u
Door: Herman Gezelle

Tijdens de laatste 2 maanden van 2017 is er iets meer dan 20 miljoen euro aan subsidies toegekend voor scholenbouwprojecten in het vrij en officieel gesubsidieerd onderwijs in Antwerpen.

Ruim 18 miljoen euro gaat naar grote schoolbouwprojecten. Bijna 2 miljoen euro gaat naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken met het oog op de vernieuwing van het bestaande schoolpatrimonium.

Zo krijgt het Technisch Instituut Sint-Paulus in Mol ruim 6 miljoen euro voor een nieuwbouw na een brand. Met deze subsidies zet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits volop de vernieuwings- en moderniseringsbeweging van de schoolgebouwen in Vlaanderen voort.

AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, kende in september en oktober 2017 iets meer dan 82 miljoen euro subsidies toe voor scholenbouwprojecten in het vrij en officieel gesubsidieerd onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Er zijn verschillende subsidieprocedures afhankelijk van de aard en de kostprijs van de bouw- of verbouwingswerken.

Voor nieuwbouw en grote verbouwingswerken aan schoolgebouwen en de buitenomgeving werd er in november en december 2017 voor bijna 49 miljoen euro aan subsidies vastgelegd ten voordele van verschillende schoolbesturen. Daarnaast zijn er nog verschillende uitzonderingsprocedures mogelijk (werken ten gevolge van overmacht, dringende ingrepen, ...). Voor die kleinere werken werd ruim 33 miljoen euro vastgelegd.

Voor Antwerpen betekent dit een totaal subsidiebedrag van ruim 20 miljoen euro. 29 Antwerpse scholen krijgen een subsidie van meer dan 100.000 euro. Het Technisch Instituut Sint-Paulus in Mol krijgt iets meer dan 6 miljoen euro voor een nieuwbouw na een brand. Maar ook bijvoorbeeld de Stedelijke Lagere school De Vlinderboom in Borgerhout krijgt ruim 500.000 euro voor de aanleg van een nieuwe speelplaats. En in Onze-Lieve-Vrouw-Waver krijgt het Sint-Ursula-Instituut bijna 900.000 euro voor de restauratie van de gevels en het dak.

35 scholen krijgen een subsidie van minder dan 100.000 euro (en meer dan 10.000 euro), dat gaat dan concreet om kleinere herstellingswerken of bijvoorbeeld het vernieuwen van het sanitair.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: "Er wordt voor ruim 20 miljoen euro geïnvesteerd in het vernieuwen en moderniseren van schoolgebouwen in Antwerpen.

Nog nooit waren de investeringen in scholenbouw zo groot als deze legislatuur. In 2017 kregen scholen in Antwerpen 67 miljoen euro aan subsidies om het schoolpatrimonium te vernieuwen. Met daarnaast nog eens de investeringen via publiek-private samenwerking en de huursubsidies, worden de schoolgebouwen in grote mate vernieuwd."   (pb)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto