Een vrijdag gelanceerde Russische ruimtecargo heeft zich maandag vastgeklonken aan het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft de Russische vluchtleiding bekendgemaaakt.

De onbemande Progress MS-13 (Progress-74 of P74 volgens de Amerikaanse classificatie), die vrijdag vanop Bajkonoer in Kazachstan met een Sojoez-2.1a draagraket werd gelanceerd, koppelde zich om 11.35 uur Belgiche tijd op automatische piloot aan de Russische Pirs-koppelingsmodule.

De in totaal 2,7 ton wegende vracht van de cargo bestaat onder meer uit brandstof, water, zuurstof, wetenschappelijke uitrusting zoals een computersysteem voor een Duits-Russisch dierobservatieprogramma, voedsel, kledij, geneesmiddelen en artikelen voor persoonlijke hygiëne.

De ontkoppeling van de Russische cargo is voor juli gepland

Zondag kwam de Amerikaanse cargo Dragon aan bij het ISS, nadat het "gevangen" werd door een Canadese robotarm. Het onbemande ruimtetuig, dat donderdag door een Falcon-9 vanop Cape Canaveral gelanceerd werd, hing om 13.47 uur Belgische tijd vast aan de Amerikaanse Harmony-module.

Aan boord van de cargo van SpaceX was ook de Belgische QARMAN, de eerste Cubesat ter wereld die is ontworpen om een terugkeer in de atmosfeer te overleven. Voorts een experiment van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol en de Universiteit van Namen naar stralingsweerstand.

De huidige bemanning van het ISS bestaat uit de Italiaan Luca Parmitano, een astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA, de Russen Aleksandr Skvortsov en Oleg Skripotsjka. Er zijn drie Amerikanen aan boord: Christina Koch, Andrew Morgan en Jessica Meir. (Belga)