Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rust weergekeerd in gevangenis van Turnhout nadat eerder vanavond opstand was uitgebroken

Gevangenis Turnhout

De situatie in de gevangenis van Turnhout is gekalmeerd. Eerder vanavond brak er een grote opstand uit na onvrede onder de gedetineerden. Politie en brandweer kwamen massaal ter plaatse.

"75 gedetineerden weigerden om na afloop naar binnen te gaan", zegt woordvoerster Kathleen Van de Vijver. "Ze hebben ook vernielingen aangebracht." Zo werd er onder meer brand gesticht.

De speciale interventie-eenheden van de politie kwamen ter plaatse om de gedetineerden één per één onder dwang weer naar binnen te leiden. Dat is rustig verlopen. Er stond een sproeikanon klaar uit voorzorg, maar dat moest niet worden ingezet. Er is ook geen sprake van gewonden.

De gevangenen zouden misnoegd zijn geweest omdat ze als gevolg van een telefoonpanne vandaag geen telefoontje konden plegen - terwijl dat wel hun recht is. Het zou bij de gedetineerden ook in het verkeerde keelgat zijn geschoten dat er aanstaande maandag en dinsdag een cipierstaking op de planning staat. (VRTNWS) 

 

Eerder op de avond meldde politie Regio Turnhout : 

Niemand kon ontsnappen

"Naarmate de politie meer en meer manschappen kon inzetten in de gevangenis, keerde de rust geleidelijk terug. Aanleiding voor de onvrede was een defect in de telefooncentrale vrijdag waardoor moeilijk kon worden gebeld met de buitenwereld.

De stakingsaankondiging vanaf zondagavond deed de gedetineerden ook weer vrezen voor een beperkt regime. Rond 23.30 uur was alles weer rustig en zat iedereen weer op cel. Na een telling bleek dat er niemand was ontsnapt."

Gevangenis Turnhout

Deel dit artikel