Na 2 pijnlijke maanden lockdown mogen de winkeliers opnieuw hun deuren openen. Ze zijn ontzettend blij dat ze volop klanten mogen ontvangen.

De centrumstraten van Herentals kenden een erg rustige voormiddag. Het was enkel erg lang aanschuiven, tot op het Hofkwartier, bij Action Belgiëlaan.  Ook rijen klanten bij de telecomwinkels in de Zandstraat.

Marleen : 'Niet verantwoord binnen zonder mondmaskers'

Marleen V.D.S. uit Herentals, aanschuivende klant bij Telenet Zandstraat  : 'Ik vind het niet verantwoord dat mensen aan Action groepjes vormen en de social distancing buiten aan hun laars lappen.  Ze beseffen niet hoe gevaarlijk dat voor besmetting allemaal is.  

Maar een paar mensen dragen mondkapjes, hoe kan dat?

Ik zag ook politie-inspecteurs controleren : dat is zeer goed, maar ook zij dragen geen mondmaskers.  Hebben ze geen mondkapjes of een extra bescherming?

Ik zie ook geen borden 'Woonerf 20km/u' dat met veel poeha de gemeente aankondigde?

Terloops het mondmasker dat de gemeente in onze bus dropte, is onbruikbaar.  We hebben er zelf gemaakt.'

Daniëlle Van Dyck : 'We verplichten handgel aan de inkom te gebruiken, beschermend plexiglas aan onze toonbank'

Daniëlle Van Dyck, van Passe-Partout Zandstraat : 'We dragen zelf mondkapjes, de meeste klanten dragen er binnen. We verplichten handgel aan de inkom te gebruiken en hebben plexi voor de toonbank hangen. 

Tot dusver is alles vlot verlopen, het is toch wel een blije dag voor alle handelaars in heel België.'

Monja Goris : 'Alles is meegevallen, winkelen kan je bij ons ook na afspraak'

'Alles is vandaag meegevallen, geen stormloop, maar we zijn heel content om te kunnen openen', zegt Monja Goris van Boetiek Monja in de Zandstraat.  'Winkelen kan je bij ons ook na afspraak. Dan is alles veel rustiger.  Ons team draagt mondkapjes en er is handgel ter beschikking.  Toch zagen we mensen nog zonder mondmaskers. Maar het komt goed.'

Foto's Johan Temmerman/Nnieuws.