De meimaand is de maand waarin de kapelletjes centraal staan. Vorselaar is één van die gemeenten waarin die kapelletjes nog echt een nadrukkelijke plaats hebben en bewaard worden.

Ze geven historisch van belang en geven identiteit aan de buurt/het gehucht. Zo kregen ze deze week allemaal een nieuw, eigen historisch infobordje.

De mensen die de kapelletjes onderhouden, werden zondag ontvangen op het gemeentehuis. De gemeente maakte samen met de Heemkundige Kring en VVV-Toerisme Vorselaar een nieuwe kapelletjes-themawandeling. Die werd voor het eerst ingewandeld.

'De wandeling passeert overal via kleine verbindingspadjes', zegt burgemeester Lieven Janssens (ActieV).

'Al die "trage wegen" werden samengebracht in een eigen trage wegen-netwerk. Sara Van Rooy, schepen van ruimtelijke ordening, gaf toelichting bij het consequente beleid dat de gemeente al jaren voert voor die padjes en kerkenpaden.

Dat totaalplan heeft 10 bijzondere actiepunten: De gemeente zorgde ervoor dat die kleine verbindingen bewaard bleven bij bouwprojecten (bv. tussen Guldenpad en Molenstraat, bv. tussen Kerkstraat en Mgr. Donchelei, bv. tussen Merellaan en Lepelstraat).

We investeerden de laatste jaren ook in de opmaak van bestaande verbindingen (bv. dit jaar nog een nieuw opgemaakt padje aan Krokuslaan-Heuvelstraat, de voorbije week nog Kievitlaan-Vinkenlaan en Vinkenlaan-Fazantenlaan). Ook het padje tussen Riemenstraat en Kabienstraat wordt dit jaar nog opgemaakt.

Oude kerkenpaden worden stap voor stap heropend. Zo heropende de gemeente in 2014 de eeuwenoude kerkenpad tussen de kerk van Vorselaar en Lille (6,3 km lang).
Er worden niet allemaal padjes bewaard en opgemaakt. De gemeente creëert bewust ook nieuwe verbindingspaden, gebaseerd op haar Ruimtelijk Uitvoeringsplan.

Voorbeelden daarvan zijn het nieuwe Van Bockstalpad dat vorige maand werd geopend bij de opstart van het Europese renovatieproject van Huis Van Bockstal op de Markt. Ook aan residentie Van Gillekens werd een nieuwe verbinding gecreëerd. Idem voor een bouwproject tussen Kabienstraat en Riemenstraat.

Op die manier wordt het dorpscentrum erg fijnmazig bezaaid met kleine verbindingen.
Als je die padjes volgt, kom je overal bij buurtpleintjes die vaak verscholen zitten tussen verkavelingen en buurten. Die pleintjes worden jaar na jaar allemaal opgesmukt.

De voorbije jaren werden bv. de pleintjes aan Jantjesblok (nieuw buurtplein), Snoezelplein (nieuw buurtplein aan RVT Hof Ter Lande), Hildering (winnaar van de "Buitengewone Plekjes" van het Regionaal Landschap), Sassenhofke en het Geboorte/Vriendschapsbos (Vinkenlaan) ingericht. Momenteel wordt werk gemaakt van een nieuw buurtplein aan Merellaan/Veldstraat en de Heuvelstraat.

Buurten die initiatieven nemen op die pleintjes, worden ook ondersteund door de gemeente. Daardoor zijn er ook heel wat nieuwe buurtcomités ontstaan de voorbije jaren. Ze werden ook al eens bijeengebracht door het Welzijnsplatform eerder dit jaar. Sinds vorig jaar kunnen buurtverenigingen ook aankloppen bij de cultuurraad in het kader van een nieuw subsidiereglement voor activiteiten die de buurtactiviteiten aanmoedigt.

Aansluitend op die padjes worden nieuwe voetpaden aangelegd of vernieuwd. Zo kwam er vorig jaar een nieuw voetpad aansluitend op het "Paddeke van den Os" in de Merellaan. Ook in de Nieuwstraat komen er dit jaar nog nieuwe voetpaden. De voorbije vier jaren werden ook de voetpaden in Kerkstraat, Mgr. Donchelei, Cardijnlaan, Kempenlaan, Molenstraat, enz. al vernieuwd.

Overal werden ook mindervaliden-boordstenen geplaatst. Die padjes hebben dus duidelijk ook een functie voor de zwakke weggebruikers. Het OCMW financierde mee om ze toegankelijk te maken en zitbanken te plaatsen zodat het ook voor ouderen beter toegankelijk wordt gemaakt.

Schoolgaande kinderen kunnen de paden gebruiken om niet langs de grote wegen naar de scholen te fietsen/wandelen. Ze hebben dus ook inzake mobiliteit, toegankelijkheid en verkeersveiligheid een erg groot belang.

Om de padjes ook duidelijk aan te duiden, worden ze ook echt benoemd. Overal werden gelijkaardige 'trage-wegen'-bordjes aangebracht. Daarop staat wat meer uitleg over de namen van de padjes.

Enkele van de verbindingen hebben een heemkundige/historische waarde en werden in samenwerking met de Heemkundige Kring benoemd. Andere padjes kregen een speelse naam toegewezen door de kindergemeenteraad van Vorselaar. De namen werden in twee brochures gevat.

Al de verbindingen/padjes werden ook op kaart gezet om ze voor de toekomst duidelijk aan te duiden, te bewaren en te onderhouden. Zo krijgt Vorselaar naast een wandel- en fietsgids nu ook een eigen trage wegen-gids. Het overzicht van al de padjes, trage wegen en kerkenpaden is ook toeristisch van belang.

'VVV-Toerisme Vorselaar zal ze in haar toeristische activiteiten en producten mee opnemen.

Dat maakt dat dit een co-productie is van veel mensen en veel diensten: de technische dienst die de padjes opnieuw aanlegt, de groendienst die het onderhoud opneemt, de communicatiedienst die alles op kaart zet, de jeugddienst die met de kinderen van de kindergemeenteraad creatieve namen bedacht, de dienst ruimtelijke ordening die het beleid inzake trage wegen bewaakt, ...

Dank dus ook aan de schepenen Sara Van Rooy (opmaak kaart en folder), Kobe Vercauteren (naamgeving en padjes via de kindergemeenteraad), Filip Van den Broeck (toeristische kaart), de kindergemeenteraad, onze Heemkundige Kring en VVV-Toerisme Vorselaar die hun schouders mee hebben gezet onder dit prachtige initiatief.'

Foto Lieven Janssens/Nnieuws.