Wie jarenlang 's nachts werkt, loopt een hoger risico op hart- en vaatziekten en op ouderdomsdiabetes. Hoe meer je 's nachts werkt, hoe hoger het risico. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Gezondheidsraad van Nederland heeft uitgevoerd. De Gezondheidsraad adviseert daarom om nachtarbeid zo veel mogelijk te beperken.

We hebben allemaal een interne biologische klok die ons dag-nachtritme regelt. Wordt die klok ontregeld, door bijvoorbeeld 's nachts te werken, dan kan dat gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

De Gezondheidsraad in Nederland heeft op vraag van de overheid een onderzoek uitgevoerd naar de effecten op lange termijn, en adviseert op basis daarvan om nachtarbeid zo veel mogelijk te beperken.

Volgens het onderzoek verhoogt het risico op diabetes type 2, beter bekend als ouderdomsdiabetes, en op hart- en vaatziekten met 7 tot 8 procent.

Let wel: die cijfers gelden voor mensen die 40 jaar lang nachtdiensten draaien. Hun hele leven lang dus. Werk je gedurende minder jaren 's nachts, dan daalt het percentage.

Onze biologische klok is de baas

Ieder van ons is geprogrammeerd om overdag te leven en 's nachts te slapen. Onze interne biologische klok is daarvoor verantwoordelijk. Ze zorgt ervoor dat ons lichaam zich aanpast aan het dag-nachtritme door allerlei hormonen aan te maken. De biologische klok is niet bij iedereen hetzelfde afgesteld.

Sommige mensen zijn eerder ochtendmensen, anderen functioneren beter 's avonds. Maar bij niemand is die klok volledig ingesteld op nacht.  (VRTNWS)