S72 is een speelse gin met een leuke toon van violet en cuberdon achtige geuren. Als kruiden selecteerde Stefan Everts jeneverbessen, gember, koriander, vlierbloesem, verse limoen, zestes van limoen en sinaasappel, lijsterbessen en heidebloemen.

'Toen ik mij in 2012 had laten overhalen, om zes jaar na mijn afscheid als topatleet van het  wereldkampioenschap motorcross, voor een deelname aan het spelprogramma ‘Eeuwige Roem’, dat werd uitgezonden op de Belgische nationale televisie VRT, kreeg ik de kans om Filip Meirhaeghe, één van de deelnemers waar ik het tegen opnam, beter te leren kennen.

Meirhaeghe, Europees kampioen mountainbike, Olympisch medaille (zilver) winnaar in Sydney 2000 en wereldkampioen mountainbike in 2003, bleek een vat vol verrassingen in petto te hebben.

Meirhaeghe bleek niet enkel een bedreven kaartspeler, zijn uitgesproken liefde voor de sterke  geestrijke alcoholische drank was tevens een avondvullende destillatie voor lichaam en geest na uitputtende opname dagen.

Naast een ongelofelijk respect voor zijn sportieve prestaties, ligt Meirhaeghe mee aan de basis van mijn interesse dat tijdens de bewuste avonden werd aangewakkerd.

Onmiddellijk na mijn thuiskomst van het Spaanse eiland Gran Canaria, waar de opnames plaatsvonden, ben ik me beginnen verdiepen in literatuur over Gin en ging er een nieuwe wereld voor mij open.

Als tienvoudig wereldkampioen motorcross was het de eerste maal sinds ik mijn helm in de wilgen had gehangen, dat iets van buiten de gemotoriseerde sport mijn aandacht wist vast te houden, en mij dagelijks meer prikkels wist te bezorgen om kennis te vergaren over de drank die rechtstreeks afstamt van jenever.

Volledig in de ban van gin bracht ik flessen mee uit alle windstreken en  werelddelen, een collectie die in geen tijd uitgroeide tot meer dan 100 verschillende Gins, allemaal met een eigen verhaal en typerende ingrediënten en bijhorende tonics.'

Voor mij een erg boeiende periode van experimenteren.

'Distillery Massy, de oudste stokerij van Limburg kan putten uit 110 jaar ervaring. Een onuitputtelijke bron van kennis die geleid heeft tot een prachtige samenwerking in mijn S72 Gin project.

De eerste S72 Gin werd opgebouwd vanuit een basis Gin waar op advies van Distillery Massy heidebloem toegevoegd werd. Deze heidebloem is een zeer lokaal product.

Er zijn hectaren en hectaren aan heide te vinden in Houthalen. Zelf besliste ik er de smaak van Chinese thee en violet aan toe te voegen, met deze uitzonderlijke uitkomst in kleur en smaak. In maart 2017 was er de eerste batch van 200 flessen.

Mijn S72 Gin werd van bij de eerste proefavonden met vrienden en kennissen heel erg positief onthaald. Mede door de lovende kritieken nam ik vrij snel het besluit om mijn alcoholisch brouwsel op de markt te brengen om een veel groter publiek te kunnen bereiken.

We ontwierpen een nieuw logo en nieuwe fles, waarna we op 1 juni 2017 officieel uit de startblokken zijn geschoten.

Naast de inhoud van de moderne 70cl design fles van Italiaanse makelij, probeerde ik de nostalgische toets van het  violetsmaakje door te trekken met het gebruik van een paarse kleur in het ontwerp.

Vetro elite, een producent van exclusieve glazen verpakkingen uit de regio Treviso bezorgde mij een perfect flessenontwerp met de naam Denver om de S72 Gin te bottelen.

Paarse tinten maakten deel uit van mijn huwelijk en hebben een heel erg diepe betekenis voor mij. Mijn logo en een actiefoto aan de achterkant van het etiket lieten mij toe om mezelf en mijn Ginproject helemaal tot zijn recht te laten komen.

S72 Gin laat zich gemakkelijk drinken, heeft een zoete toets terwijl de smaak van violet overheerst in het geheel. S72 Gin heeft een uitgesproken identiteit en onderscheidt zich hiermee ruim van andere gins op de markt.

Een tonic van prima kwaliteit die blend met de S72 Gin is van zeer groot belang. Tonic kan een gin maken of kraken. Met volle overtuiging heb ik mijn smaak en karakter weten over te brengen aan de bottelarij.

Ervaar, proef en geniet.

S72 GIN BOTANICALS

  1. Violet bloempjes : De aromatische violette bloem geeft een subtiele fleurige toets aan de S72 Gin.
  2. Lijsterbes : Deze pikante rode bes is al generaties lang een inspiratiebron voor Keltische medicijnen en recepten.
  3. Koriander : Korianderzaad geeft gember-, salie- en citroensmaken vrij.
  4. Verse limoen : Hoewel we moeten erkennen dat het woord limoen verwijst naar een reeks soorten die misschien niet eens botanisch verwant zijn, is degene die over het algemeen over de hele wereld als limoen wordt gekocht de Perzische limoen.
  5. Gember : In gins geeft gember zijn specifieke heldere, verkoelende en licht gepeperde smaak.
  6. Jeneverbes : De jeneverbes is het essentieel ingrediënt van alle gins.
  7. Heidebloem : Dit is een heel lokaal product, er zijn vele hectares heidevelden in Houthalen, België.
  8. Vlierbloesem : De smaak is licht honing - vanille - jasmijn - peer, en totaal anders dan alle andere smaken die er zijn.
  1. Geheime thee : Een mix van Chinese Thee is ons ‘geheim’ ingrediënt.

S72 cocktail ideeën

S72 Gin met tonic vind je ongetwijfeld super lekker. Maar soms mag het ook wat anders zijn. Kwinten Ghysens, een gerenommeerde bartender en cocktailshaker, stelde daarom enkele cocktails met onze S72 Gin en Vodka samen.

De namen van onze cocktails lijken misschien nogal vreemd. De meesten verwijzen naar enkele motorcrosstermen, zo komt Stefan Everts zijn passie ook weer terecht in deze cocktails.

‘The Scrub’ verwijst naar een specifieke sprong met de moto. ‘The Victory’ spreekt uiteraard voor zichzelf, de bitterzoete smaak van de overwinning vind je zeker terug in deze shake. Vervolgens hebben we ‘The Nations’, dit verwijst naar de jaarlijkse landenwedstrijd waaraan de beste 3 motorcrossers per land deelnemen.

‘The Red Plate’, wanneer je in het wereldkampioenschap aan de leiding staat, dan krijg je een rode plaat overhandigd en je moto wordt voorzien van een rood nummerbord. Verder hebben we dan nog de cocktail van onze bartender himself en ook nog een mix van een restaurant.

Tot slot hebben we nog ‘The Purple 72’, de favoriet van Stefan. Deze  cocktail geeft zijn favoriete paarse kleur weer en is wel een van de uitdagendste om samen te stellen. Genoeg gepraat... Tijd om ze te proeven.

The Nations

Voor deze schoonheid combineren we onze S72 Gin met 43 Liquor, angostura bittertjes en de gembersmaak van Fever-Tree. Het is  een geweldige combinatie, probeer het zeker zelf.

"The Nations" is jaarlijkse wedstrijd waarbij ieder land zijn beste crosser stuurt. Het land dat de hoogste score haalt, wint.'