U bent hier

Sabam roept dj"s op om licentieplicht na te komen

Nationaal
08.05.2012 - 10.00u
Door: Herman Gezelle

Zo'n 2.000 dj's hebben een mail van Sabam ontvangen waarin ze opgeroepen worden hun licentieplicht na te komen en jaarlijks hiervoor 275 euro te betalen.

In het geval ze voor hun optredens gebruik maken van kopieën van originele muziekdragers of van legale downloads. Alex Trappeniers, die de belangen van dj's vertegenwoordigt, noemt de licentie "achterhaald, contraproductief en belachelijk" en spreekt van "schriklicenties".

Het licentiesysteem onder het beheer van Sabam bestaat sinds 2007. Volgens Jérôme Van Win van Sabam kwam de regeling toen tegemoet aan een vraag uit de sector. "De wet op de auteursrechten laat het niet toe dat kopieën gebruikt worden buiten de thuiscontext. Maar de sector had goede argumenten om met kopieën te werken, zoals bijvoorbeeld het tegengaan van beschadiging of diefstal van hun originele muziekdragers", aldus Van Win. Daarom is toen beslist met een betalend licentiesysteem te werken, waarbij ook gelden vloeien naar de platenfirma's en de uitvoerende artiesten.

Amateurdj's

In 2012 hebben nu al zo'n 1.302 dj's een licentie aangevraagd. Momenteel bedraagt de jaarlijkse bijdrage 275 euro.

Volgens Trappeniers is dat bedrag "er destijds totaal arbitrair" opgeplakt. Bovendien is het systeem volgens de advocaat en docent auteursrecht "achterhaald", aangezien veel dj's tegenwoordig - vooral de professionele - in de praktijk werken met de originele downloads.

"Wie viseert die regeling dan?", vraagt Trappeniers, zelf dj, zich af. Hij vermoedt dat vooral de amateur-dj's uit schrik de gevraagde vergoeding betalen. Tot slot is de licentie volgens de belangenverdediger "contraproductief", omdat het signaal gegeven wordt dat je er voor 275 euro "op los kan kopiëren".

Sabam verdedigt zich op de kritieken door te stellen dat er geen statistieken bijgehouden kunnen worden over wie professioneel of amateuristisch als dj werkt. "Wat wij vooral proberen te doen, is informeren over de wettelijke bepalingen", klinkt het.

Belga

Foto: Wim Hendrix

imageMeer nieuws

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'
Internationaal | Kempen regio | Turnhout regio 16.07.2019 - 18.42u

Geel Zomert gaat voor duurzame energie

Geel 16.07.2019 - 18.39u

VC Herentals schakelt mee

Neteland 16.07.2019 - 18.36u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 16.07.2019 - 15.55u

Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd

 Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.07.2019 - 12.32u

WHO: "Te veel suiker in commerciële babyvoeding en veel ongepaste etiketten"

WHO: "Te veel suiker in commerciële babyvoeding en veel ongepaste etiketten"
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.07.2019 - 19.39u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto