U bent hier

Sabam roept dj"s op om licentieplicht na te komen

Nationaal
08.05.2012 - 10.00u
Door: Herman Gezelle

Zo'n 2.000 dj's hebben een mail van Sabam ontvangen waarin ze opgeroepen worden hun licentieplicht na te komen en jaarlijks hiervoor 275 euro te betalen.

In het geval ze voor hun optredens gebruik maken van kopieën van originele muziekdragers of van legale downloads. Alex Trappeniers, die de belangen van dj's vertegenwoordigt, noemt de licentie "achterhaald, contraproductief en belachelijk" en spreekt van "schriklicenties".

Het licentiesysteem onder het beheer van Sabam bestaat sinds 2007. Volgens Jérôme Van Win van Sabam kwam de regeling toen tegemoet aan een vraag uit de sector. "De wet op de auteursrechten laat het niet toe dat kopieën gebruikt worden buiten de thuiscontext. Maar de sector had goede argumenten om met kopieën te werken, zoals bijvoorbeeld het tegengaan van beschadiging of diefstal van hun originele muziekdragers", aldus Van Win. Daarom is toen beslist met een betalend licentiesysteem te werken, waarbij ook gelden vloeien naar de platenfirma's en de uitvoerende artiesten.

Amateurdj's

In 2012 hebben nu al zo'n 1.302 dj's een licentie aangevraagd. Momenteel bedraagt de jaarlijkse bijdrage 275 euro.

Volgens Trappeniers is dat bedrag "er destijds totaal arbitrair" opgeplakt. Bovendien is het systeem volgens de advocaat en docent auteursrecht "achterhaald", aangezien veel dj's tegenwoordig - vooral de professionele - in de praktijk werken met de originele downloads.

"Wie viseert die regeling dan?", vraagt Trappeniers, zelf dj, zich af. Hij vermoedt dat vooral de amateur-dj's uit schrik de gevraagde vergoeding betalen. Tot slot is de licentie volgens de belangenverdediger "contraproductief", omdat het signaal gegeven wordt dat je er voor 275 euro "op los kan kopiëren".

Sabam verdedigt zich op de kritieken door te stellen dat er geen statistieken bijgehouden kunnen worden over wie professioneel of amateuristisch als dj werkt. "Wat wij vooral proberen te doen, is informeren over de wettelijke bepalingen", klinkt het.

Belga

Foto: Wim Hendrix

imageMeer nieuws

KFC De Kempen - VC Herentals 3-3 : 'Leider verliest 2 kostbare punten' - extra verslag

Herentals | Kasterlee | Kempen regio 19.10.2019 - 22.22u

VC Herentals Dames - Alberta Schilde 21-1 : match gestopt

VC Herentals Dames - Alberta Schilde 21-1 : match gestopt
Herentals | Neteland | Provincie Antwerpen 19.10.2019 - 18.57u

Fijne verwendag 'De bib, de 2e gezelligste huiskamer, en... op de buurtbank'

Fijne verwendag 'De bib, de 2e gezelligste huiskamer, en... op de buurtbank'
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.10.2019 - 17.45u

Studiejaren afkopen in ruil voor meer pensioen? Wacht dan niet te lang met uw aanvraag

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.10.2019 - 16.04u

Salon Vorsarte : aanrader

Salon Vorsarte : aanrader
Neteland | Vorselaar 19.10.2019 - 15.56u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto