Peter Sagan en Greg Van Avermaet bezochten donderdagavond, net voor hun deelname aan het natourcriterium in Herentals, het REVAlution Center van To Walk Again in het AZ. Ze namen daar de tijd om kennis te maken met het centrum en zijn patiënten en waren onder de indruk.

Eerder deze week raakte bekend dat Peter Sagan de aftrap van de afterparty van het natourcriterium zou geven om To Walk Again te ondersteunen. Greg Van Avermaet maakte vorig jaar al kennis met deze organisatie, toen hij de bloemen kreeg van Jolien Van Loy, terwijl ze in een exoskelet het podium op kwam.

Beide renners gingen dan ook graag op de uitnodiging in om het REVAlution Center in het AZ Herentals met eigen ogen te bekijken. Jolien Van Loy en dr. Toon Claes waren met veel plezier hun gids.

To Walk Again wil mensen met een fysieke beperking laten sporten en bewegen om zo uit de rolstoel te komen en gezond te blijven. Dat gebeurt al jarenlang door een uitgebreid sportaanbod voor kinderen en jongeren aan te bieden. Sinds vorig jaar is er voor volwassenen het REVAlution Center geopend, waar ze verder revalideren om beweging deel te laten uitmaken van hun dagelijkse leven, zodat ze meer levenskwaliteit ervaren.

Exoskelet het paradepaardje

Dat gebeurt met tal van hoogtechnologische apparaten, waarvan de staprobot of exoskelet het paradepaardje is. Door te stappen met dit pak verbetert de bloeddoorstroming van rolstoelpatiënten, blijven de spieren geoefend en krijgen de gebruikers ook letterlijk energie.

Zowel Peter Sagan als Greg Van Avermaet hebben in hun sportieve carrière al te maken gehad met blessures en bijbehorende revalidatie en zijn dan ook onder de indruk van de infrastructuur in Herentals, net als van de verhalen van de patiënten. Ze maakten met plezier tijd vrij in hun drukke schema om met de patiënten te spreken over hun ervaringen en met hen op de foto te gaan.

Bloemenmeisje Jolien Van Loy, zelf in een rolstoel na een verkeersongeval, was vereerd om beide renners het exoskelet te mogen tonen in 'haar' centrum. 'Vorig jaar mocht ik voor het eerst de bloemen overhandigen op het podium van het natourcriterium en dat was een geweldige ervaring.

Met het exoskelet sta je opnieuw op gelijke hoogte met valide mensen en dat is mentaal een enorme opsteker. Ik sta nu weer zelfverzekerd in het leven en dat mag iedereen zien. Nog te weinig mensen kennen de werking van To Walk Again en het postrevalidatiecentrum, maar daar breng ik graag mee verandering in.

Het is leuk te merken dat internationale toprenners als Sagan en Van Avermaet toch onder de indruk zijn en ons bewonderen om de inspanningen die we hier leveren om zo gezond mogelijk door het leven te kunnen gaan.'

Manager van het REVAlution Center, Kris Goos, was de eerste kinesist die met het exoskelet werkte bij To Walk Again. Hij was aangenaam verrast door de interesse die beide renners toonden voor het project. 'Dat ze de moeite nemen om hier op bezoek te komen, toont dat ze ook een groot hart hebben. Het is nu afwachten wie van hen straks de bloemen mag ontvangen van Jolien.'

Revalidatieproject is voorlopig uniek

Dr. Toon Claes, ondervoorzitter van To Walk Again, en Rudy Van Ballaer, algemeen directeur van het AZ Herentals, benadrukken het belang van het bezoek van beide renners aan het REVAlution Center.

Dr. Claes: 'Dit revalidatieproject is voorlopig uniek. We combineren hier therapie met onderzoeksprojecten en de ontwikkeling van nieuwe technologieën in een testomgeving. Zo hopen we mensen met een fysieke beperking steeds beter te kunnen laten functioneren in hun dagelijkse leven en de complicaties als rolstoelpatiënt, zoals doorligwonden of darmproblemen, te vermijden.

Maar koken kost geld.' Rudy Van Ballaer: 'Dit project is hoofdzakelijk mogelijk door giften en subsidies. Daarom is To Walk Again heel blij met de steun en visibiliteit die we van Herentals Fietst en Feest krijgen. Het bezoek van Peter Sagan en Greg Van Avermaet is dan ook een opsteker, zowel voor de patiënten als voor de medewerkers van dit centrum.

Wout van Aert was, als peter van het project, hier ook graag bij geweest, maar hij rijdt momenteel de ronde van Denemarken.'

Wie meer wil weten over To Walk Again en het REVAlution Center kan terecht op www.towalkagain.be.