Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Samana Sint-Martinus-Olen blaast 45 kaarsjes uit

Samana

Ter gelegenheid van de 45e verjaardag van Samana (ziekenzorg) in Olen wordt een heuse happening georganiseerd, die doorgaat op zaterdag 1 juli, op het domein Teunenberg aan de Boerenkrijglaan in Olen-Centrum.

Iedereen is welkom om er de sfeer en de gezelligheid te proeven die al vele jaren kenmerkend zijn voor deze vereniging.

Feest

Samana wil er op 1 juli een groot feest van maken. Marleen Gebruers, voorzitster van de vereniging: “Ons motto is al jarenlang: tijd is te kostbaar om hem niet te delen. We hopen dat heel veel mensen op 1 juli tijd willen maken om met ons te komen meefeesten.

Tussen 11.00 uur en 23.00 uur kan je genieten van een breugheltafel, van een smakelijk ijsje of van allerlei lekkere drankjes, waaronder ons hoogsteigen Samanabiertje. Je kan een ritje maken met een treintje dat je de mooiste plekjes in Olen toont en je kan al wandelend deelnemen aan een korte fotozoektocht. Voor de kinderen is er een springkasteel en een kraampje waar ze eendjes kunnen vissen.”

Start

Samana is in Olen-Centrum 45 jaar geleden opgericht door Frans Verbeeck, de laatste ter-plaatse-wonende pastoor van de Sint-Martinusparochie. Bij zijn aanstelling maakte hij kennis met de werking van het toenmalige Marialegioen, een groep dames die elkaar op geregelde tijdstippen ontmoetten om samen te bidden.

Pastoor Verbeeck wilde daar graag ook een actieve groep van maken en zo ontstond Ziekenzorg. De naam is enkele jaren geleden gewijzigd in Samana, maar de werking is identiek gebleven.

Werking

Marleen Gebruers: “Het hoofdaccent ligt op het regelmatig bezoeken van zieken en ouderen, thuis of in een woonzorgcentrum. Dat gebeurt door een groep van een 35-tal vrijwilligers, van wie de jongste 25 jaar is en de oudste 90. Op die manier worden 160 zieken en 52 mantelzorgers bereikt.”

Samana organiseert ook tal van ontmoetings- en ontspanningsactiviteiten. Er staan bovendien infomomenten op het programma, over thema’s die belangrijk zijn voor zieken, ouderen, mantelzorgers en ziekenbezoekers. Gebruers: “Eén van de hoogtepunten van onze werking is onze jaarlijkse vakantieweek.

Dit jaar waren we van 4 tot 11 juni te gast in Neuerburg in Duitsland, met een groep van 55 personen. We hadden gedurende de hele week een liftbus tot onze beschikking, die deels gesponsord werd door Cera Coöperatie.”

Herinneringen

45 jaar is een lange tijd. Voorzitster Marleen Gebruers blikt even terug en diept drie bijzonder memorabele herinneringen op.

“Onze eerste treinbedevaart naar Lourdes, 37 jaar geleden, was een hele onderneming. We waren toen met een groep van 65 mensen, van wie velen ooit amper een stap buiten ons dorp gezet hadden. De jaarlijkse vakantie, met telkens nieuwe deelnemers, vormt elk jaar ook een hoogtepunt. Maar vooral het feit dat er zich telkens nieuwe mensen aandienen die zich als vrijwilliger willen engageren.”

Toekomst

De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers begint evenwel op te lopen en er is nood aan verjonging. Gebruers: “Gelukkig hebben we momenteel drie jongeren onder de 30 jaar die mee de kar trekken. Ik ben toch wel hoopvol voor de toekomst, want de gemoedelijkheid, de warmte en de vriendschap die van onze groep uitgaan, die blijven vast en zeker aantrekkelijk.

En die kan je komen proeven op ons feest op zaterdag 1 juli op Teunenberg.”

Foto: ochtendgymnastiek op reis in Neuerburg.

                 

Samana

Deel dit artikel