Fietsdiefstallen oplossen is niet makkelijk. Vaak doen mensen geen aangifte van een fietsdiefstal of kan men geen goede beschrijving van de fiets geven. Wanneer er geen aangifte is gedaan, kan er ook geen dader opgespoord worden en kan de fiets ook niet terugbezorgd worden. Vaak ontbreekt er ook een aanknopingspunt. Daarom wil de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout de inwoners aanmoedigen om verdachte zaken die gelinkt kunnen worden aan fietsdiefstallen te melden.

Cijfers
In 2014 registreerde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout 326 fietsdiefstallen. De grote meerderheid van de diefstallen vond plaats in Geel (86%). In Geel registreerde de politie 281 fietsdiefstallen, in Laakdal 32 en in Meerhout dertien. De plaatsen waar de meeste fietsdiefstallen plaatsvonden zijn:
Stationsplein, Kleinhoefstraat, Pas, Markt, Werft, Stationsstraat en Technische Schoolstraat. Maar ook bij mensen thuis – op de oprit, in een berging, ...worden regelmatig fietsen ontvreemd.

Meld verdachte zaken
Zie je iets verdachts dat gelinkt kan worden aan fietsdiefstallen, twijfel dan niet en bel de politie. Voor de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout kan dit op 014 56 47 00. Wat is zoal verdacht?
· Personen die fietsen inladen in een bestelwagen, aanhangwagen, ... Noteer de nummerplaat en bel onmiddellijk.
· Als er op tweedehandssites zaken niet kloppen, bijvoorbeeld een dure fiets die aan een (veel) te lage prijs wordt aangeboden, één persoon die zeer veel fietsen aanbiedt, ... Noteer of bewaar al de gegevens en bel.
· Een aantrekkelijk aanbod van een fiets die verkocht wordt, dat te mooi is om waar te zijn.
· Onbekende fietsen die in je straat opduiken.

Doe altijd aangifte bij diefstal
Doe altijd aangifte als je fiets gestolen wordt. Zorg ervoor dat je je fiets goed kan beschrijven: merk, type, kleur, bijzonderheden, ... Daarom doe je als eigenaar van de fiets best zelf aangifte. Is je fiets geregistreerd? Breng dan ook het registratienummer mee. Als je geen aangifte doet, kan de politie ook geen dader opsporen en kan de fiets ook niet terug bezorgd worden wanneer hij gevonden is.

Je kan een fietsdiefstal op meerdere manieren aangeven. Ofwel kom je langs op het hoofdkantoor, Stelenseweg 92 in Geel - hiervoor maak je best telefonisch een afspraak op 014 56 47 03 - of in één van de wijkkantoren in Laakdal (Markt 29) of Meerhout (Gasthuisstraat 28). Ofwel kan je je fietsdiefstal ook aangeven via de website www.police-on-web.be. Dit kan je doen met een gebruikersaccount en token (paswoord). Een gebruikersaccount en token kan je aanvragen via de federale portaalsite www.belgium.be. Je kan deze elektronische aangifte ook doen met een elektronische identiteitskaart en kaartlezer. Het net zo eenvoudig als je belastingen via Taks-on-web invullen.

Registreer je fiets
Een goede beschrijving van je fiets omvat de volgende kenmerken: labelnummer, merk, type (heren-, dames-, kinderfiets, opvouwbaar model, ...), kleur, unieke kenmerken (beugelslot, dynamo, elektrische trapondersteuning, fietscomputer of –houdertje, stickers, tassen en / of mandje, ... )

De politiezone heeft fietspassen. Hierop kan je een goede beschrijving van je fiets noteren. Bovendien staan er ook een aantal preventietips op. Een fietspas kan je gratis afhalen op het hoofdkantoor, Stelenseweg 92 in Geel of in de wijkkantoren in Laakdal (Markt 29) of Meerhout (Gasthuisstraat 28). Kijk op www.pzglm.be voor de openingsuren.

Een andere mogelijkheid is de app van 1dagniet. Eénmaal op je smartphone gedownload, kan je hiermee onder andere je waardevolle voorwerpen – bijvoorbeeld je fiets – registreren, fotograferen en beschrijven.

Zelf rondkijken
Check ook regelmatig de website www.gevondenfietsen.be. Alle fietsen die in de zone gevonden worden, staan op deze site. Bezoek regelmatig websites waarop tweedehandszaken worden aangeboden en kijk goed rond bij fietsenstallingen, aan het station, aan het ziekenhuis, aan bushaltes, stadspark, ...

Fiets labelen
Een fietslabel kan je via de website www.pzglm.be aanvragen. Je kan dit ook telefonisch doen (014 57 01 00) of je kan ervoor langskomen op het hoofdkantoor, Stelenseweg 92 in Geel – maak een afspraak op 014 56 47 03 – of in één van de wijkkantoren in Laakdal (Markt 29) of Meerhout Gasthuisstraat 28). Je kan ook een fietslabel rechtstreeks bij je wijkagent aanvragen.

Preventietips
Laat je fiets labelen. Dit schrikt dieven af.
Doe je fiets altijd op slot. Ook al staat hij binnen of laat je hem maar even achter. Gebruik hiervoor een degelijk fietsslot (beugel- of kettingslot) en bevestig hem liefst aan een paal, fietsenrek, muuranker, ...
Maak zoveel mogelijk gebruik van fietsenstallingen.
Laat niets achter in je fietstassen of op je bagagedrager.
Zorg dat je een goede beschrijving en foto van je fiets hebt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de fietspas die je gratis kan afhalen in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.
Doe bij diefstal altijd aangifte bij de lokale politie of via www.police-on-web.be