Het kleinstedelijke gebied Herentals en de Nete met haar overstromingsrisico komen samen in het projectgebied Olympiadelaan. Het voorzien van ruimte voor stedelijke functies in evenwicht met recreatie, natuur en water, is de uitdaging.

De provincie Antwerpen en de stad Herentals willen samen met geïnteresseerden zoeken naar een harmonieuze oplossing. Een eerste inspraakmoment is voorzien op zaterdag 29 september in Chapelle Impérial.

Wonen in het stadscentrum met vlakbij groen, winkels en werkgelegenheid. Dat stelde de provincie Antwerpen voor het kleinstedelijk gebied Herentals eerder dit jaar al voor in zes Provinciale Ruimtelijke Uitvoeringsplannen of PRUP's.

Dit zevende PRUP gaat over het projectgebied Olympiadelaan, pal in het centrum en vlakbij het station. Het bestaat onder andere uit woonuitbreidingsgebied en braakliggend terrein, maar bevat ook SKS Herentals en moestuinen. Bovendien doorkruist de Nete met haar overstromingsrisico het gebied.

"Op zaterdag 29 september tussen 14 en 17 uur nodigen we de grondeigenaars, de gebruikers en alle geïnteresseerden uit op een eerste inspraakmoment. Het is de bedoeling om met hen in gesprek te gaan en samen te komen tot een harmonieuze oplossing.

We zoeken ruimte voor tal van stedelijke functies zoals wonen, recreatie, erfgoed, groen, enzovoort, waarbij we rekening moeten houden met mogelijke overstromingen van de Nete. Geen gemakkelijke opgave", legt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening provincie Antwerpen uit.

Na 29 september volgen er nog inspraak- en terugkoppelmomenten die uiteindelijk moeten resulteren in een PRUP. Op het terrein wijzigt er de komende jaren niets.

De provincie Antwerpen, de stad Herentals en de Vlaamse overheid brachten ter voorbereiding in kaart hoe het gebied vandaag wordt gebruikt en welke uitdagingen er zijn. Zo is er nood aan ruimte voor recreatie (voetbalclub, moestuinen), ruimte voor erfgoed (oude vestenstructuur en kattenberg) en ruimte voor stedelijke functies.

Maar ook ruimte voor natuurbeleving en het kunnen opvangen van wateroverlast zijn door het wijzigende klimaat belangrijke aspecten.

Een mogelijke nieuwe locatie van het ziekenhuis en het optimaliseren van de weginfrastructuur vullen het lijstje verder aan. Past dat wel allemaal in het projectgebied Olympiadelaan? Hoe staan de grondeigenaars en de huidige gebruikers hier tegenover? Zijn er ook andere geïnteresseerden met goede ideeën? Elke mening en bijdrage is welkom!

Burgemeester Jan Bertels: "We willen een aangename stad blijven om te wonen, werken en vertoeven. We moeten tegelijkertijd ons wel bewust zijn van de vele uitdagingen. Hoe kunnen we groeien maar zonder onze kwaliteiten te verliezen? Hoe anticiperen we als stad op het wijzigend klimaat met intensere regenbuien en langere droge periodes?

De stad Herentals erkent de complexe opdracht voor de site Olympiadelaan én waardeert de maatgerichte aanpak van de provincie voor dit gebied ten zeerste. Het geplande inspraakmoment zal daarbij een essentiële stap zijn om te komen tot een gedragen PRUP."

Eerste inspraakmoment projectgebied Olympiadelaan

wanneer

zaterdag 29 september 2018 tussen 14 en 17 uur

waar

Chapelle Impérial, Wolstraat 27 in Herentals

waarom

om informatie te krijgen en je mening te geven

wie

iedereen is welkom

inschrijven

geef je naam door via ruimte@provincieantwerpen.be (om voldoende info- en werkmateriaal te kunnen voorzien)

Achtergrond

Een PRUP bepaalt de bestemming van een gebied. Het bevat stedenbouwkundige voorschriften en bepaalt zo waarvoor je op een bepaalde plaats een vergunning kunt aanvragen. Het PRUP Olympiadelaan kadert in de afbakening van het kleinstedelijke gebied Herentals.

Ervoor zorgen dat we in kleinstedelijke gebieden meer doen met dezelfde ruimte en de open groene ruimte niet verder volbouwen. Die opdracht kregen de provincies van de Vlaamse overheid omdat ze vanop voldoende afstand werken en tegelijkertijd dicht genoeg bij het betrokken gebied staan.