U bent hier

'Samen op de bres voor veilige schoolroutes'

Vlaanderen
23.02.2021 - 17.23u
Door: Lex Verellen

In heel Vlaanderen werden 801 knelpunten op schoolroutes op gewestwegen in kaart gebracht

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil iedereen op de fiets, zeker wat betreft het woon-schoolverkeer. Maar dat moet uiteraard in veilige omstandigheden kunnen verlopen.

Een onveilig kruispunt of een gebrek aan comfortabele fietsinfrastructuur ontmoedigt mensen om de fiets te nemen en daar willen we vanaf. Iedereen moet zijn kinderen met een gerust hart met de fiets naar school kunnen sturen.

Daarom zetten we volop in op veilige fietsinfrastructuur maar ook op veilige schoolroutes.

Om schoolroutes te verbeter en te zorgen voor meer veiligheid wil Lydia Peeters inzetten op twee sporen: Voor schoolroutes op gewestwegen werden lokale besturen gevraagd knelpunten in kaart te brengen.

Voor schoolroutes op gemeentewegen kunnen lokale besturen subsidies krijgen om ingrepen te doen ten behoeve van meer verkeersveiligheid. Doel is dat straks alle fietsroutes zo veilig mogelijk zijn ingericht. In totaal trok minister Peeters hiervoor 30 miljoen euro uit om deze schoolroutes veiliger te maken.

Minister Peeters heeft lokale besturen eind december 2020 opgeroepen om knelpunten op veel gebruikte schoolroutes op de gewestwegen in kaart te brengen.

Vlaams minister Lydia Peeters: "Ik ben zeer tevreden dat heel wat lokale besturen hun schoolroutes en de knelpunten in kaart brachten. In totaal hebben 179 gemeenten niet minder dan 801 knelpunten op de gewestwegen in kaart gebracht. Daar gaan we onmiddellijk mee aan de slag.

We vragen aan het Agentschap Wegen en Verkeer om de gevraagde maatregelen zo snel mogelijk uit te voeren. Uiteraard staat onze deur ook open om andere problemen en knelpunten aan te pakken. Op die manier werken we samen aan meer verkeersveiligheid en krijgen we nog meer mensen op de fiets."

Met deze aanpak wil Lydia Peeters ook de samenwerking tussen lokale besturen en de Vlaamse overheid verbeteren en zorgen voor een versnelde aanpak van tal van mobiliteits- en verkeersveiligheidsproblemen. Recent organiseerde Peeters provinciale rondes van verkeersveiligheidstafels met lokale besturen en lokale politie.

"Op de verkeersveiligheidstafels hebben we heel wat suggesties maar ook bekommernissen gehoord. Vooral de doorlooptijden van zelfs kleine infrastructurele ingrepen blijven een probleem", zegt Lydia Peeters

"Het gaat niet op dat men voor elk dossier een aparte Provinciale Verkeersveiligheids commissie (PCV) of overlegvergadering moet bijeenroepen als men met eenvoudige maatregelen al het een en ander kan aanpassen.

Bovendien kennen lokale besturen hun eigen terrein het best en weten zij als geen ander welke maatregelen bijdragen tot meer verkeersveiligheid. Die knowhow moeten we zeker gebruiken."

En dat er werk aan de winkel is blijkt uit de cijfers. Hieronder vindt u een overzichten van ingediende dossiers per provincie en tevens een lijst van de meest gevraagde maatregelen.

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u reading time1min

Circus Pipo slaat z'n tenten op aan het multifunctioneel terrein, Herenthoutseweg naast VC Herentals.  Je kan er van 1 tot en met 10 juli voorstellingen beleven.

Tickets aan de kassa of online https://circuspipobelgium.be/praktische-info/

'Circus Pipo staat sinds jaar en dag garant voor dé familie-uitstap bij uitstek.
Dit eigentijdse circus brengt een heerlijke mix van puur traditioneel circus en unieke, wervelende sensaties voor jong en oud.'

Braderij in westernstijl

Braderij in westernstijl
Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.41u

Wolfstee dicht tot februari 2023

Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.33u

Moonfield Festival op Oude Bleken Mol

Kempen regio | Mol 28.06.2022 - 01.14u

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 27.06.2022 - 18.58u

Turnhoutse huisartsen slaken noodkreet over huisartsentekort: "Signaal geven aan de overheid"

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Turnhout regio | Vlaanderen 27.06.2022 - 17.27u

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'
EU | Internationaal | Neteland | Olen 27.06.2022 - 16.06u

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk
Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto