Geen gezondheid zonder geestelijke gezondheid? Daar zijn we in de Kempen rotsvast van overtuigd. Laat COVID-19 dat belang nog eens extra onderstrepen. Van 1 tot 10 oktober staat geestelijke gezondheid bovenaan de agenda.

Kempense partners pakken uit met Te Gekke Wandelingen, lezingen over veerkracht en spreuken in het straatbeeld.

Sinds enkele maanden bepaalt COVID-19 ons dagelijkse leven. De invloed van dit virus op ons mentaal welbevinden is enorm: sommigen verloren hun job, vielen zonder sociaal netwerk, moesten afscheid nemen van dierbaren, ...

Onze veerkracht wordt op de proef gesteld. De slogan 'Samen Veerkrachtig' is dus meer dan ooit op zijn plaats. "Met de nadruk op 'samen'", vult Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Wouter Beke aan.

"Want verbonden zijn met anderen is essentieel om je goed in je vel te voelen. Zeker in coronatijden."

Luisterend oor, bemoedigend schouderklopje

"De bedoeling van de acties tijdens de 10-daagse is om onze mentale 'veerkracht' in de kijker te zetten", legt Veerle Soyez, stafmedewerker van het Vlaams Instituut Gezond Leven uit.

"Veerkracht is dat wat je nodig hebt om je goed in je vel te blijven voelen, ondanks een tegenslag of dip, en daar misschien zelfs sterker uit te komen. En zeker in deze coronaperiode komt er nog meer op ons af. Dat vraagt soms veel van ons."

Marlien De Coen van het Steunpunt Geestelijke Gezondheid/ Te Gek!? sluit aan: "Verdriet, je ongelukkig voelen, ... het hoort bij het leven. Ervaren dat je er niet alleen voor staat is voor iedereen belangrijk, of je nu psychische problemen ervaart of niet".

Belangrijk is om bij anderen terecht te kunnen. Zeker in deze coronatijden is sociale steun essentieel. De bubbel van 5, de anderhalvemeter-regel, het niet mogen knuffelen... doen meer mensen eenzaam voelen.

Mensen hebben meer dan ooit nood aan een luisterend oor, een bemoedigend schouderklopje. Gelukkig kan dat ook virtueel of telefonisch. Daarom is Samen Veerkrachtig de focus tijdens deze 10-daagse.

Spreuken in het straatbeeld

Tijdens de 10-daagse worden er traditiegetrouw tal van evenementen georganiseerd. Maar door de coronamaatregelen is dat deze editie niet evident. Toch laten de deelnemende organisaties zich van hun creatiefste kant zien.

Met lezingen over 'veerkracht', Te Gekke wandelingen en de grote 'spreuken in het straatbeeld'-actie, waarbij geestelijke gezondheid letterlijk de straten inpalmt.

Op de gevels en etalages van openbare gebouwen, kantoren en winkels in de Kempen zullen er spreuken verschijnen als 'Ik zie je zo graag zwaaien!', 'Luisteren kan zoveel zeggen' en 'We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen'.

De gemeenten Arendonk, Beerse, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Lille, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Turnhout, Rijkevorsel en Vosselaar verrassen hun inwoners door spreuken in het straatbeeld.

Laat je inspireren en praat erover, dat is de boodschap.

Dit jaar vinden er ook heel wat ‘Te Gekke Wandelingen’ plaats. Simpelweg omdat bewegen deugd doet en goed is voor je eigen geestelijke gezondheid en die van anderen.

Tijdens een wandeling kan je stilstaan bij wat je bezig houdt. Je kan fijne gesprekken hebben met vrienden of familie waardoor je zorgen even van de baan zijn. Wandel jij mee? •

1 – 14 oktober: Warme William wandeling in Domeinbos Grotenhout te Vosselaar

2 oktober: Veertochtwandeling in Vennengebied te Turnhout •

4 oktober: Te Gekke wandeling in Keiheuvel te Balen •

4 oktober: Te Gekke wandeling in De Plaetse te Dessel •

4 oktober: Te Gekke wandeling in Galbergen te Mol •

4 oktober: Te Gekke wandeling in Prinsenpark te Retie •

7, 10 en 11 oktober: Goed Gevoelige Stadswandeling te Turnhout

Test je veerkracht Wil je testen hoe je veerkracht nu is, surf dan naar www.fitinjehoofd.be en ga naar mijn veerkracht. Op basis van jouw score krijg je info en advies op maat. Nadien krijg je toegang tot oefeningen en tips die je thuis kan doen.

www.gezondekempen.be

www.samenveerkrachtig.be