De burgemeesters en secretarissen van de gemeenten uit politiezone Neteland hebben de voorbije maanden heel wat besprekingen gevoerd met het oog op de versterking van de bestuurskracht : van de regio en zodoende ook de individuele gemeenten.

Het aanvoelen was dat enkele bestaande samenwerkingsverbanden soms te grillig (teveel wisselende samenstellingen), te weinig effectief (te weinig bijdrage tot het echt verhogen van de bestuurskracht op lange termijn) of te grootschalig (logge structuur, te weinig voeling met de gemeenten) zijn.

Om de bestuurskracht in de toekomst te verhogen en de regio beter te wapenen voor de toekomst willen we naar analogie met de politiezone een gemeentezone "Neteland" vormen. De gemeenten zijn prioritaire partners van mekaar en nemen beslissingen inzake samenwerking samen, op een collegiale manier zoals dat voorheen al meermaals gebeurde.

Er was al een groot basisvertrouwen in mekaar. Op die basis willen we voortwerken in een vast omschreven zone. Intensief samenwerken betekent ook dat er ingegrepen wordt op de huidige manier van werken en op structuren.

Waarom de omschrijving van een politiezone?
De keuze om te werken binnen de regio van een politiezone ligt voor de hand. De politiezone bestaat al ruim 15 jaar, werkt goed, heeft een bestaande vergaderstructuur (waarbij de burgemeesters elke 14 dagen met mekaar vergaderen), is ook herkenbaar in het straatbeeld (de naam Neteland is gekend bij de inwoners) en ook de schaal van 70.000 inwoners lijkt ideaal om een groot aantal taken op een efficiënte manier te bolwerken.

Uit een studie in het kader van de regioscreening die gouverneur Cathy Berx liet uitvoeren, bleek heel duidelijk dat de zone Neteland een uitgesproken onderlinge samenwerking vertoonde. Meer zelfs, samen met de stadsregio Turnhout, zijn we de regio met veruit de meeste samenwerking in de ganse provincie.

Voor elk van de 5 gemeenten van onze politiezone zijn nu al 90% van de samenwerkingsverbanden identiek. Die samenwerking komt in alle domeinen terug: grondgebonden materies (bv. milieutoezichthouders, beleid weekendverblijven, handelskernversterking, Boskat/Bospad), inzake veiligheid (politiezone, brandweerzone, vredegerecht), gezondheid (zorgregio met vijf gemeenten, ziekenhuis en huisartsenwachtpost bv.), sociaal beleid (ISOM, dienstenbedrijf 't gerief, sociaal verhuurkantoor, ...), vrije tijd (vroeger 'Het Groene Neteland', thans Kempens Karakter), enz..

Wat is de ambitie voor Neteland?
Het idee van een zone "Neteland" is duidelijk. Het is NIET de bedoeling om een fusie van de gemeenten te realiseren, wel om de regio te versterken en verregaand samen te werken.

Samen uit en samen thuis. Een zone waarbij je niet de vraag moet stellen of erbij hoort of niet, vast omlijnd. De schaal lijkt veel beter dan een aantal bestaande samenwerkingsverbanden (niet te groot, niet te klein).

Eerste projecten als start van een ambitieus toekomstverhaal
De burgemeesters en secretarissen overlegden al over verschillende thema's.

Onder meer loonadministratie, toerisme, ICT, mobiliteit, noodplanning, archief, poetsdienst, werken in eigen beheer, ... kwamen aan bod.

We willen echter met tastbare projecten starten:
Eén ambitieus project om te laten zien dat het menens is (en dat we samen echt iets nieuw kunnen realiseren): 'Bibliotheek Neteland'

Eén voorbeeld om te laten zien dat afstemming van bestaande initiatieven meteen een meerwaarde kan bieden voor elke individuele gemeente: 'Vakantiebrochure Neteland' (met het vrijetijdsaanbod voor kinderen/jongeren in schoolvakanties)

Eén project waarmee we ook de binding tussen de gemeenten én de naam van "Neteland" meer kunnen doen leven: 'Neteland zomert' (een zomerprogramma met leuke evenementen en activiteiten voor de Neteland-inwoners)

De verschillende schepencolleges keurden deze projecten formeel goed en sindsdien zijn verschillende werkgroepen opgericht. De komende maanden werken zij ideeën verder uit.

Dit toekomstproject is een prima basis om de regio in de toekomst meer slagkracht, bestuurskracht en uitstraling te geven. Nu wordt aan de werkgroepen, medewerkers en schepenen, de tijd gegeven om eerst de ideeën uit te werken.

Jan Peeters (Herentals) verdwijnt in maart na z'n ontslag.  Roger Gabriëls (Herenthout) gaat met pensioen en wordt op 1 april opgevolgd door Patrick Heremans.

Foto : Jan Peeters, Eric Van Meensel, Roger Gabriëls, Seppe Bouquillon en Lieven Janssens : burgemeesters van de 5 gemeenten van de zone Neteland / archief NNieuws.