De federale ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor samenwerking tussen het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) en het studiecentrum voor Kernenergie (SCK), rond het structureel beheer van verbruikt uranium. Dat melden minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en zijn energiecollega Marie Christine Marghem (MR). Aan het partnerschap hangt voor de overheid een prijskaartje van 18 miljoen euro.

N-VA-Kamerlid Bert Wollants reageert tevreden. Hij wijst erop dat tot voor kort overwogen werd om de radioactieve restproducten van het IRE uit te voeren richting het Franse Areva, "terwijl het SCK in Mol alle kennis in huis heeft om deze materialen zelf te verwerken".

"Door deze samenwerking wordt de grondstof beschikbaar om voor de volgende 28 jaar medische radio-isotopen te produceren", aldus Wollants. "Hiermee bevestigen we de positie van het SCK en bij uitbreiding van de hoogtechnologische nucleaire cluster in Mol-Dessel aan de wereldtop van de nucleaire geneeskunde." (belga)