U bent hier

Samenwerkingsprojekt ‘Yellow-zone, free-yellow zone’

Neteland
21.04.2019 - 13.26u
Door: Mark Jaspers

Adrien Lucca (geboren in Parijs, FR, woont en werkt in Brussel, BE) is docent aan ENSAV La Cambre te Brussel. Hij ontwikkelt al een 10-tal jaar een artistieke praktijk rond natuurlijk en kunstmatig licht, kleur en kleurperceptie. Een transdisciplinaire praktijk waarin artistieke experimenten en wetenschappelijke methodes met elkaar verweven zijn.

In 2015 richtte hij Studio Adrien Lucca op, een bedrijf dat monumentale kunstwerken voor de openbare ruimte produceert, gebruikmakend van diverse media: Soleil de minuit (permanente glas-in-loodinstallatie, Montreal, 2017), Microkosmos (permanente muurschildering en kunstlichtinstallatie, Brussel, 2018), Dentelles de lumière – allégorie de la recherche (permanent glasschilderij, Rome, 2018), Yellow-free zone (kunstlichtinstallatie, Rotterdam, 2018).

Na A White Room Without Yellow (LMNO Gallery, 2018), Yellow-free zone (Rotterdam, 2018) en Zone sans jaune (ARCO Madrid, 2019) is Yellow zone / yellow-free zone de meest recente van een reeks installaties die de eigenschappen verkennen van een speciaal kunstmatig wit licht dat de kleurwaarneming beïnvloedt.

Het lichtexperiment YZ / YFZ, te zien in de Gym van Whitehouse Gallery en geproduceerd in samenwerking met LMNO Gallery, bestaat uit twee bronnen van kunstmatig wit licht en uit een aantal gekleurde ballonnen die bezoekers kunnen verplaatsen. Aan de ene kant van de kamer – de 'gele zone' – is het witte licht het resultaat van een combinatie van rode, groene en blauwe lichtbronnen.

Aan de andere kant – de 'geelvrije zone' – lijkt het licht identiek wit, maar het bevat geen groen noch blauw licht: alleen rood en cyaan. Verrassend genoeg krijgen gele voorwerpen in die laatste zone een andere kleur. Primair geel wordt helder roodoranje, citroengeel kleurt roze of beige, geelgroene voorwerpen worden bruin, oranje objecten verkleuren tot bijna zuiver rood.

"Wanneer ik tegen mensen met een zogenaamd 'normale' kleurwaarneming (ongeveer 95% van de wereldbevolking) zeg dat een licht 'wit' is, dan zien ze het licht dat een witte muur belicht, waardoor de witte muur wit lijkt. YZ / YFZ nodigt de bezoekers uit om het bijna magische effect te ervaren van een speciaal wit licht dat de kleuren van alledaagse objecten op een contra-intuïtieve manier verandert – zelfs de kleuren op het lichaam van de bezoekers, zoals de kleur van hun ogen, hun huid, hun kleding..."

Whitehouse Gallery, Groot Park 2, 3360 Lovenjoel, www.thewhitehousegallery.be, twh@thewhitehousegallery.be
LMNO, Rue de la Concorde 31, 1050 Bruxelles, www.lmno.be, natacha.mottart@lmno.be

imageMeer nieuws

Rode Kruis is op zoek naar vrijwilligers

Rode Kruis is op zoek naar vrijwilligers
Herentals 23.08.2019 - 20.40u

Belgische primeur voor mailing Delhaize

Belgische primeur voor mailing Delhaize
Turnhout regio 23.08.2019 - 20.30u

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd
Kempen regio | Laakdal regio 23.08.2019 - 15.44u

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)
Geel | Herentals | Kempen regio | Lier regio 23.08.2019 - 13.18u

Aan de toog met CD&V @Boskantien

Aan de toog met CD&V @Boskantien
Herentals 23.08.2019 - 11.09u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto