Sanne Cant heeft België een eerste wereldtitel bezorgd op het WK veldrijden in Valkenburg. Onze landgenote ontdeed zich in de slotronde van de Amerikaanse Katie Compton en volgt zo zichzelf op als wereldkampioene. Het brons was voor Lucinda Brand.

Meteen na het startsein stoof Lechner naar de kop van de wedstrijd, maar de Italiaanse deemsterde al snel weg na een paar schuivers. De Italiaanse werd vooraan afgelost door Majerus, maar zij kreeg al snel Van Loy en Cant op haar dak.

De uittredende wereldkampioene schudde een versnelling uit haar benen en ging er alleen vandoor. In de 2e ronde kreeg ze het gezelschap van Compton, die na een mindere start sterk kwam opzetten.

De 2 bleken aan elkaar gewaagd en probeerden beurtelings van elkaar weg te rijden. Na een slipper van Cant in de voorlaatste ronde kreeg Compton een voorsprong van een handvol seconden, maar onze landgenote gaf zich niet gewonnen.

Cant profiteerde van een perfecte fietswissel om het gat te dichten en in de technische passage reed ze vervolgens weg.

Compton had geen antwoord meer in huis op Cant, die zo haar wereldtitel kon verlengen. 'Dit was voor me het zwaarste parcours ooit', reageerde Cant meteen na de race.

Uitslag WK vrouwen
1. Sanne Cant in 49'34"
2. Katie Compton (VS) op 12"
3. Lucinda Brand (Ned) 26"
4. Christine Majerus (Lux) 55"
5. Elisabeth Brandau (Dui) 1'26"
6. Kaitlin Keough (VS) 1'45"
7. Eva Lechner (Ita) 1'49"
8. Elle Anderson (VS) 1'57"
9. Marlene Petit (Fra) 2'10"
10. Caroline Mani (Fra) 2'38".

(VRTNWS)

Het is nog niet duidelijk of Sanne Cant zondagavond of eventueel maandagavond in Lille feestelijk wordt ontvangen. Zondag kan Wout van Aert zijn wereldtitel bij de elites mannen verlengen. Supporters kunnen die wedstrijd volgen op een groot scherm in het parochiecentrum Sint-Pieter en in De Crawaett.