U bent hier

Save De Dreef Picknick nu zondag

Herentals
04.08.2021 - 08.02u
Door: Herman Gezelle

Zondag 8 augustus gaat de 3e Save De Dreef picknick door. Iedereen is welkom met zijn eigen picknick aan de Begijnhofdreef tussen 10u-12u.

Deze weerkerende actie (elke 2e en 4e zondag van de maand) heeft tot doel zoveel mogelijk mensen uit Herentals te bereiken en hen correct te informeren omtrent de plannen van de gemeente voor de Begijnhofdreef.

'Het bestuursakkoord staat bol van het woord 'participatie', maar we hebben in de praktijk daar nog niet veel van gemerkt', klinkt bij Save De Dreef. 'Laat ons eens samen een boompje opzetten:

Save De Dreef verzet zich tegen een volledige kap van de bestaande bomen. De eenzijdige kijk van het gemeentebestuur maakt dat homogeniteit en uniformiteit verkozen wordt boven diversiteit, natuurbehoud of –herstel en monumentaliteit. M.a.w. ze willen een kaalkap om plaats te maken voor gelijkvormige rijen jonge bomen.

De stad gebruikt in zijn plannen de slechte staat van sommige bomen als argument om het geheel te vervangen. Verschillende wetenschappers pleiten voor een diverse en gefaseerde aanplant.

Op die manier zijn toekomstige dreven beter bestand tegen klimaatverandering en rijker aan biodiversiteit. Daarnaast is het een realiteit dat oude bomen in Vlaanderen zeer zeldzaam zijn. Je moet goed zoeken om exemplaren te vinden boven de 100 jaar oud.

Eiken, beuken, olmen en lindes kunnen 400 jaar en ouder worden.

De actieplannen tegen de versnellende klimaatverandering, de (geformuleerde) doelstellingen van de stad, verschillende zeldzame vleermuissoorten het oude wapenschild... maken dat wij voor Herentals een kans zien.

Kies bewust voor monumentale bomen en de bijhorende diverse beestjes en reduceer ze niet tot een verzekeringsrisico. Plant vrijgekomen ruimte aan met jonge bomen en kies resoluut voor de toekomst. Oud en nieuw kunnen hand in hand gaan en staan sterker voor de toekomst.'

Afspraak : zondag 8 augustus 3e Save De Dreef picknick aan de Begijnhofdreef tussen 10u-12u.

Foto Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto