Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SBS De Burgstraat en kinderopvang De Bengelbende krijgen groene speelruimtes

De Bengelbende

Begin juni zijn de werken aan de speelruimte van De Bengelbende gestart en tijdens de zomervakantie krijgt ook de speelplaats van de basisschool een make-over.

De kinderen van de stedelijke basisschool De Burgstraat dromen van meer groen en avontuur op hun speelplaats. De speelplaats van kinderopvang de Bengelbende is dan weer dringend toe aan vernieuwing.

De groene, avontuurlijke en educatieve buitenruimte die na de zomer klaar moet zijn, beantwoordt aan deze wensen.

Samen met de kinderen, begeleiders en leerkrachten maakte stad Geel een ontwerp voor het realiseren van hun droomspeelplaats. Het was meteen duidelijk dat de kinderen droomden van meer groen en avontuur. Het ontwerp legt daarom de nadruk op vergroening en ontharding, waarbij een aanzienlijk deel van de speelzones wordt omgevormd tot groene ruimtes.

Altijd iets te beleven

In de tuin van de Bengelbende zullen boomstammen, een speelheuvel, een zandbak, een watertoestel, een houten tipi en een modderkeuken worden geïntegreerd. De kleuterspeelplaats wordt uitgerust met een speelheuvel met natuurlijke elementen, glijbanen en zelfs een buitenklasje.

De zandbak met speeltoestel blijft behouden, terwijl de trein, huisjes en schip een nieuwe plaats krijgen. Een deel van de verharding zal dienen als fietsparcours voor de kleuters. De speelplaats voor de lagere school krijgt rusthoeken, een buitenklas en een uitdagend spelparcours met klim- en klautermogelijkheden. Bovendien krijgen de kinderen voldoende ruimte voor balspelen.

Daarnaast vergroten twee buitenklassen de educatieve mogelijkheden, waardoor kinderen in de buitenlucht kunnen leren. De nieuwe speelruimtes zullen de kinderen nog jarenlang laten genieten van een inspirerende omgeving.

Groene oases

De ontharding en vergroening van de speelruimtes maakt deze klimaatrobuust. “Op warme dagen zal het aangenamer vertoeven zijn in deze groene oases”, vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid Bart Julliams. Stad Geel zet volop in op de ontharding van haar speelruimtes en neemt zelfs deel aan de eerste editie van het VK Tegelwippen.

Deze ludieke actie wil de bewustwording rond ontharding vergroten en de stad transformeren tot een groenere en aangenamere omgeving. De ontharding en vergroening van de speelruimte van SBS De Burgstraat en De Bengelbende is hier een groot onderdeel van.

 

 

Veilige schoolomgeving

Stad Geel nam eerder al maatregelen om een veilige schoolomgeving te creëren voor de kinderen die dagelijks passeren. Nu worden ook de parkeerplaatsen voor de school definitief verwijderd om een groene buffer tussen de speelplaatsen en de straat te realiseren. Marlon Pareijn, schepen van jeugd en onderwijs vult aan: “Als kindvriendelijke stad streeft Geel ernaar om veilige schoolomgevingen te creëren. Elk jaar starten we een traject om de omgeving van twee scholen veiliger te maken.” SBS De Burgstraat was de eerste school waar dit project werd uitgerold.

Werken in fasen

De werken zijn op 1 juni gestart in de tuin van De Bengelbende, gevolgd door de speelplaatsen van de basisschool op 1 juli. De grondwerken zullen plaatsvinden tussen juni en september, gevolgd door de aanplanting van bomen en struiken in het najaar.

“De aannemer voert de werkzaamheden gefaseerd uit, zodat de kinderen altijd een veilige speelruimte hebben om zich uit te leven”, verzekert Luc Van Laer, schepen van openbare werken.

Op de foto :  Kris Karremans, Directeur SBS De Burgstraat, Bart Julliams, schepen van klimaat en duurzaamheid, Karolien Cauwenberghs, Coördinator kinderopvang Bengelbende, Marlon Pareijn, schepen van jeugd, onderwijs en participatie, Vooraan staan enkele kindjes uit kinderopvang De Bengelbende.

 

 

De Bengelbende

Deel dit artikel