SBS Winkelomheide bekroond met briljanten Verkeer op School-medaille
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde beloonde SBS Winkelomheide met een briljanten Verkeer op School-medaille. De school kreeg deze bekroning voor haar toegewijde inzet voor verkeers- en mobiliteitseducatie.
Dit jaar reikte de VSV 38 briljanten, 141 gouden, 237 zilveren, 641 bronzen en 19 kleutermedailles uit, goed voor 1076 medailles in totaal. Bijna zeven op de tien basisscholen, 2438 in totaal, namen deel aan minstens één VSV-initiatief per jaar.
Veel scholen zetten dus steeds meer in op veilig verkeer op school, maar SBS Winkelomheide behoort zeker tot de voorbeeldscholen van Vlaanderen op het vlak van verkeerseducatie.
Erkenning voor een praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen
Met de medailles wil de VSV scholen in de eerste plaats bedanken en een steuntje in de rug geven. Scholen die deelnemen aan VSV-initiatieven zijn immers scholen die kiezen voor een praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen, een aanpak die betere resultaten oplevert dan enkel theorielessen in de klas.
SBS Winkelomheide is een van die scholen. Dankzij hun inzet voor veilig verkeer in de praktijk verdienen ze een briljanten medaille om aan de schoolpoort op te hangen, een digitale medaille om mee te pronken op de schoolwebsite en mooie beloningen om de verkeerswerking op school te ondersteunen.
“Verkeerseducatie blijft een belangrijke pijler in ons pedagogisch project waar we intensief op inzetten”, vertelt directeur van SBS Winkelomheide Tanja Wolfs.
“Onze leerlingen zijn vaak aangewezen om de fiets te nemen om zich naar het centrum van Geel te verplaatsen. Verkeersveiligheid leer je al vanaf je kleutertijd. Samen met ouders maken we onze leerlingen stap voor stap klaar om in het verkeer te kunnen participeren. Eerst in een veilige schoolomgeving, nadien onder begeleiding in het echte verkeer. Als onze leerlingen te voet of met de fiets naar het secundair gaan, hopen we dat ze de vaardigheden die we samen geleerd hebben ook blijven toepassen. Bedankt aan het hele schoolteam, gemachtigd opzichters en vrijwilligers om samen te zorgen voor deze goede praktijk.”
“We stimuleren alle scholen op ons grondgebied om sterk in te zetten op verkeerseducatie en we ondersteunen de scholen daar dan ook in met bijvoorbeeld ons eigen fietsexamen”, zegt schepen van onderwijs Marlon Pareijn. “Als dan een eigen stedelijke school, door al hun inspanningen, het goede voorbeeld geeft voor alle scholen, maakt me dat als schepen van onderwijs en mobiliteit dubbel zo trots.”
Brons, zilver, goud en briljant
Door deel te nemen aan een VSV-initiatief verdient een school telkens één punt. Voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn educatieve pakketten om kinderen veilig te leren stappen (Voetgangersbrevetten Brons, Zilver en Het Grote Voetgangersexamen) en fietsen (Loopfietsbrevetten, Fietsbrevetten Brons, Zilver en Het Grote Fietsexamen). Met De Grote Verkeerstoets kunnen scholen de verkeerskennis en risicoherkenning van hun leerlingen testen. Kinderen motiveren om tijdens de donkere maanden hun fluohesje te dragen en een fietshelm op te zetten kan met Helm Op Fluo Top. Scholen kunnen ook punten verdienen door verkeersouders in te schakelen en door leerkrachten te laten deelnemen aan praktijkgerichte opleidingen Verkeer op School.
Drie punten leveren een bronzen medaille op, zes punten een zilveren, negen punten een gouden en twaalf punten een briljanten medaille.
School-initiatieven www.verkeeropschool.be.