Wetenschappers van de Universiteit Gent zijn bezig met de ontwikkeling van een scanner die door de verpakking heen kan nagaan of voedsel nog eetbaar is of niet. Vandaag moeten verpakking steevast opengemaakt worden om te kunnen constateren of iets bedorven is of niet.

Chip in verpakking

De scanner, die momenteel vooral ontwikkeld wordt voor supermarkten, zal via een chip in de verpakking de verhouding gasmoleculen kunnen meten. Aan de hand van die data kan de scanner dan berekenen of het eten nog eetbaar is. Zo kan eten dat bijvoorbeeld al voorbij de houdbaarheidsdatum is, eenvoudig getest worden, wat moet leiden tot minder voedsel dat bij het afval belandt. 

"In eerste instantie zullen supermarkten kunnen testen of voedsel al dan niet bedorven is, zonder de verpakking te openen", zegt onderzoeker Frank Devlieghere van de Gentse universiteit aan de VRT. "Op lange termijn kan zo'n sensor misschien ook in een smartphone ingebouwd worden, zodat ook de consument de test kan doen."

Naast wetenschappers van de universiteit van Gent werken er ook onderzoekers van de VUB, de KU Leuven en de Universiteit van Nijmegen mee aan het project. (retaildetail)