Zoals elke winterse periode staan heel wat sportievelingen, durvers, kinderen en ouders te trappelen van ongeduld om te mogen schaatsen op de vijvers in onze provinciale domeinen.

Uiteraard doen wij daar graag aan mee, maar ook zoals elk jaar, willen we het zo veilig mogelijk houden.

Daarom wachten we tot het ijs minimaal 12 cm dik is. Onze domeinwachters trekken er dagelijks op uit om te kijken hoe het ijs is aangegroeid. Momenteel heeft de ijslaag een dikte van 5 tot 7 centimeter, nog lang niet genoeg om veilig te kunnen schaatsen en glijden dus. Maar omdat de weerdiensten voorspellen dat de temperaturen nog zeker een hele week onder nul blijven, verwachten we dat de 12 centimeter wel gehaald zal worden.

Hou daarom zeker de sociale mediakanalen in de gaten.
·         In het Prinsenpark (Retie) houdt men de Hooibeekvijver extra in het oog, want daar kun je terecht als er volgende week groen licht gegeven wordt. (www.facebook.com/prinsenpark)
·         In De Averegten (Heist-op-den-Berg) was het deze week al volop slee- en glijpret op de ondergesneeuwde natuurspeeltuin Hobbeldonk. Daar kan volgende week nog een vijver bij als het ijs dik genoeg is! (www.facebook.com/DeAveregten)
·         In het Vrijbroekpark (Mechelen) denken ze nog met veel plezier terug aan de gezellige schaatsdagen van vorig jaar, ook zij zullen de grachten klaarmaken zodra het ijs dik genoeg is. (www.facebook.com/vrijbroek)
·         In het Provinciaal Groendomein d’Ursel in Bornem geeft men met veel plezier de grachten vrij als de omstandigheden goed zijn. (www.facebook.com/vrijbroek)
·         In Provinciaal Recreatiedomein De Schorre is de vijver momenteel nog niet dichtgevroren, maar ook hier doen ze graag aan wintersport en volgen ze de situatie op de voet. Misschien kan ook hier geschaatst worden in de loop van volgende week. Meer nieuws via www.facebook.com/DeSchorre.provinciaalrecreatiedomein.
 
Ook via de andere provinciale mediakanalen (www.provant.bewww.facebook.com/provincieantwerpen en www.twitter.com/Prov_Antwerpen) houden we jullie op de hoogte!


Doe het veilig!
De domeinen die niet vermeld zijn, zoals het Zilvermeer, De Nekker, het Rivierenhof en dergelijke, stellen dus geen schaatsmogelijkheden ter beschikking. Dat komt omdat de vijvers en plassen in deze domeinen veel minder geschikt zijn voor veilige ijspret! Vaak zijn de oevers te grillig, zijn de plassen te diep, of is schaatsen rampzalig voor de dieren onder het ijs.

We willen daarom expliciet vragen om zeker niet op eigen houtje op die plassen te gaan, of om ook niet zomaar op eender welke vijver te gaan in de domeinen waar we het wel toelaten!
We zullen duidelijk aangeven waar het kan en waar niet. Neem ook enkele andere veiligheidsmaatregelen in acht. Denk er bijvoorbeeld aan om een fietshelm op te zetten en knie- of elleboogbeschermers te dragen als je gaat schaatsen. Natuurijs is nu eenmaal minder vlak en veilig dan het ijs van een kunstmatige ijspiste.

Tenslotte willen we iedereen nog een fijne late winter toewensen en erop wijzen dat ook minder inspannende winteractiviteiten in onze domeinen heel aangenaam zijn. Denk maar aan de prachtige winterwandelingen en –fietstochtjes die je nu kunt maken!