Nu Koning Winter ons al enkele dagen trakteert op temperaturen onder het vriespunt, beginnen sommigen te dromen van een schaatspartij in een provinciaal domein. De schaatsmeters aan de oevers van de vijvers in de groendomeinen, geven aan hoe dik het ijs is.

Momenteel is de ijslaag op de vijvers ruim drie centimeter. Schaatspret is dus niet voor morgen. Van zodra de ijslaag 12 centimeter dik is, kunnen schaatsliefhebbers de schaatsen aanbinden. Volg de dikte van het ijs via www.gezelligbuiten.be/schaatsen.

De weersvoorspellingen luiden op vrijdag 2 maart het einde van het vriesweer in, dus deze winter zit schaatsen in openlucht er waarschijnlijk niet meer in.

"Van zodra het vriest, zijn bezoekers benieuwd wanneer ze kunnen schaatsen", vertelt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen. "Dankzij de schaatsmeters kunnen de bezoekers de dikte van het ijs op de voet volgen. Momenteel is het verboden om het dunne laagje ijs op de provinciale vijvers te betreden. De veiligheid van onze bezoekers is zeer belangrijk voor ons, daarom willen we hier duidelijk over communiceren."

Gezellig buiten

De provincie Antwerpen organiseerde deze winter een twintigtal activiteiten op een tiental locaties. Op die manier verleidde de provincie haar inwoners om ook 's winters gezellig buiten te komen en haar domeinen en evenementen te bezoeken.

Hoewel deze wintercampagne op haar laatste benen loopt, blijven de schaatsmeters staan zolang het vriest. Via www.gezelligbuiten.be/schaatsen kan iedereen ook van thuis uit volgen hoe dik het ijs van de provinciale vijvers is.

Gezellig buiten bundelt winterse activiteiten vol vuur en licht in de provincie Antwerpen. Provinciale domeinen en locaties dompelen zich onder in een gezellige, feeërieke sfeer.

Kom Gezellig buiten in het Vrijbroekpark, De Schorre, de Hoge Rielen (georganiseerd door de Warande), het Suske en Wiske – Kindermuseum, het Rivierenhof, het Zilvermeer, Arboretum Kalmthout, De Lilse Bergen en Keiheuvel.

Ook tijdens de wintermaanden is het warm en vurig in de provincie Antwerpen. Koud weer, heerlijk warme sfeer! www.gezelligbuiten.be

PRAKTISCHE INFO SCHAATSMETERS

Wanneer:
Op dit moment is schaatsen uitgesloten!
Van zodra het ijs minstens 12 centimeter dik is, mag er wel geschaatst worden. Als het zover is, geven de schaatsmeters 4 groene bollen aan.

Waar:
Grote vijver (Gertryvijver) Provinciaal Groendomein Prinsenpark, Kastelsedijk 5, Retie

Zwemvijver provinciaal recreatiedomein Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, Mol

Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1, Boom: aan de grote vijver (t.h.v. de brasserie en de hoofdingang) en aan de vijver van het Vlinderplein (t.h.v. de ingang van de Kapelstraat, dienstingang 2)

Provinciaal Groendomein De Averegten, Boonmarkt 12, Heist-op-den-Berg: op de educatieve vijver.

Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan 65, 2800 Mechelen

Kasteel d'Ursel, Wolfgang d'Urselstraat 9, Hingene: aan de achterste walgracht, grenzend aan de parking in Louis de Baerdemaekerstraat. Op de vijver mag niet geschaatst worden, enkel op de walgracht van kasteel d'Ursel.

Meer info:
www.gezelligbuiten.be/schaatsen