U bent hier

Schadelijke effecten van overgewicht tot nu toe onderschat

Vlaanderen
04.12.2017 - 06.49u
Door: Herman Gezelle

De schadelijke effecten van overgewicht zijn tot nu toe onderschat. Dat blijkt uit een nieuwe studie die de body mass index (BMI) en de gezondheids- en sterftegegevens geanalyseerd heeft van 60.000 ouders en hun kinderen, om vast te stellen hoe obesitas in werkelijkheid het sterfterisico beïnvloedt.

Volgens de studie zijn de schadelijke effecten van een lage BMI minder erg en die van een hoge BMI erger dan uit eerdere studies is gebleken.

Eerdere studies hadden laten uitschijnen dat de optimale BMI, waarbij het risico op sterfte het laagst is, boven de vork ligt die dokters normaal aanbevelen, wat geleid heeft tot de bewering dat het gezond is om licht overgewicht te hebben. Dokters adviseren om een BMI tussen 18,5 en 25 aan te houden.

Onderzoekers van de University of Bristol, in het Verenigd Koninkrijk, vermoedden echter dat die studies niet het echte effect van de BMI op de gezondheid weergaven, omdat de eerste stadia van ziektes, ongezond gedrag, zoals roken, en andere factoren kunnen leiden tot zowel een lagere BMI als tot een verhoogd risico op sterfte.

De lagere BMI is in dat geval echter niet de oorzaak van het verhoogd risico. (VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto