U bent hier

Schapen grazen op Noord-Zuid Kempentunnel

Kasterlee | Neteland
12.05.2017 - 08.55u
Door: Mark Jaspers

Vanaf maandag 15 mei zullen er tijdelijk schapen grazen op het dak van de Noord-Zuid Kempentunnel (N19g) in Kasterlee. Door schapen in te zetten in plaats van machinaal maaien, hoopt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de heidegroei op de strook boven de tunnel te bevorderen.

De schapen zullen twee tot drie keer per jaar gedurende enkele dagen grazen op de Noord-Zuid Kempentunnel.
Schapen op tunneldak

Het Agentschap Wegen en Verkeer probeert al enige tijd een heidegebied te ontwikkelen bovenop de Noord-Zuid Kempentunnel die onder het provinciaal natuurdomein 'De Hoge Mouw' loopt, tot nu toe echter zonder veel succes. In overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos en de Provincie Antwerpen is er nu voor gekozen om schapen te laten grazen ter vervanging van het maaien met tractoren. Met deze maatregel hoopt AWV de heidegroei te bevorderen.

Het inzetten van schapen heeft een aantal voordelen tegenover de klassieke maaibeurten. Zo dunnen schapen de vegetatie selectief uit: enkel de grassen worden gegeten, waardoor de heide meer kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Daarnaast belasten schapen de grond waarop de heide groeit minder dan de gangbare machines die gebruikt worden bij het maaien. Bij grazen blijft er ook geen maaiafval over en hoeft er geen brandstof te worden verbruikt.
2 tot 3 jaarlijkse graasbeurten

Ongeveer 200 schapen zullen vanaf maandag gedurende een drietal dagen de grassen op de zone boven de tunnel kort houden. De bedoeling is om dit twee tot drie keer per jaar te herhalen. De schapen zullen begeleid en opgevolgd worden door een herder en zullen niet zichtbaar zijn vanop de openbare weg.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto