De Warandeplas is een omvangrijke waterpartij die ligt tussen de bossen van Rollekensbergen en de Visbeekvallei, een enorm waardevol en uitermate gevarieerd natuurgebied. Het is een prachtige locatie om te wandelen, te fietsen en van de natuur te genieten.
Er is zelfs een zone waar je hond vrij in het water mag. De warandeplas is een trefpunt voor hondenliefhebbers, natuurliefhebbers, wandelaars, joggers, waterskiërs en andere recreanten.
Iedereen is welkom aan de warandeplas, maar de waardevolle natuur komt hiermee onder druk te staan. Het beheerscomité van de Warandeplas probeert de verschillende belangen van alle gebruikers te verzoenen met de natuur. In mei van 2016 liet het beheerscomité een schapenraster rondom de Warandeplas plaatsen. Door schapen te laten grazen en het plattreden door mensenvoeten te voorkomen ontstaat er opnieuw een natuurlijk waardevolle oeverzone.
Herstel van waardevolle natuur
Van juni tot september zullen er opnieuw schapen staan binnen het raster. Schapenbegrazing wordt al eeuwenlang toegepast. Het landschap verandert opnieuw in een mozaïek van bos, struiken en open delen met heide. Het water wordt dan terug zichtbaar vanaf het wandelpad dat nu iets verder van de oever ligt.
35 gasboetes
De plaatsing van het raster werd jarenlang uitgesteld in de hoop dat problemen zoals het verlaten van het wandelpad, het achtergelaten van afval, zwemmen, kampvuren maken en vandalisme zouden minderen. Tevergeefs: de flora en fauna rond de ganse waterplas werd voortdurend verstoord zodat meerdere soorten zich niet meer konden voortplanten en stelselmatig verdwenen.
Het schapenraster moet deze inbreuken mee helpen voorkomen. De politie treedt voortaan ook streng op tegen overtreders. Het afgelopen jaar werden 35 gasboetes uitgeschreven. Er werden voornamelijk boetes gegeven voor het betreden van het water.
Sinsdien is de overlast en het vandalisme sterk afgenomen en kunnen bezoekers opnieuw genieten van het domein. De gemeente, het Agentschap voor Natuur en Bos en de waterskiclub werken samen verder aan de inrichting voor bezoekers.
Extra banken en grotere zwemzone voor honden
Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de Warandeplas. Door de schapenbegrazing kwam er binnen het raster nog veel oud afval tevoorschijn dat nu kon opgeruimd worden. In de hondenlosloopzone werd het giftige jacobskruiskruid verwijderd. De boeien van de zwemzone voor honden werden verder in het water geplaatst.
De honden kunnen nu tot 35 meter ver in het water. Er kwamen ook vuilbakjes voor hondenpoepzakjes. Langs de Warandeplas kwamen op verschillende plaatsen zitbanken waar je kan genieten van het mooie uitzicht.
Zwemmen is levensgevaarlijk
De Warandeplas is een zandwinningsput met plaatsen in de plas die veel dieper zijn dan andere zones. Hierdoor ontstaan er lagen met een enorm temperatuurverschil. Wie in het water belandt en in zo een koude laag terecht komt, kan ineens verkrampen en verdrinken. In de meeste diepe waters bevindt het koude water zich enkel onderaan de plas.
Bij de Warandeplas is dit niet altijd het geval. Het is dan ook ten strengste verboden om het water van de Warandeplas te betreden. Om te zwemmen kan je vlakbij in De Lilse Bergen terecht.
De enige activiteit die is toegestaan op de Warandeplas is waterskiën. Alle waterskiërs moeten verplicht pakken dragen waarmee ze blijven drijven. Wanneer de waterskiërs in het water vallen, moeten de ze onmiddellijk worden opgepikt.
Persmoment 26 juni 2017
Op het persmoment van 26 juni 2017 zullen de schapen voor de tweede keer het domein betreden. Om 10 uur stipt komt de herder met de schapen toe.
Plaats van afspraak: Lokaal Waterskiclub, Haarlebeek z/n26 juni 2017 om 10 uurKom op tijd! De locatie is niet makkelijk te vinden voor wie er nog niet geweest is en zo bent u zeker dat u de aankomst van de schapen niet mist.
De BBC gaat de komende jaren 1.000 banen schrappen.
Dat blijkt uit een transformatieplan dat de topman van de Britse openbare omroep vandaag heeft voorgesteld.
De BBC gaat tegelijk meer middelen inzetten op digitale programma's en gaat hun nieuwszenders samenvoegen. (VRTNWS)
De bescherming die de coronavaccins bieden, neemt snel af. Vooral tegen een besmetting met symptomen van de omikronvariant.
Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij bijna anderhalf miljoen Belgen.
De boosterprik krikt die bescherming wel tijdelijk weer op. Tegen ziekenhuisopname blijft de bescherming relatief stabiel.
Het is de eerste keer dat de beschermingsgraad in ons land op zo'n grote schaal is onderzocht. (VRTNWS)
In Hasselt werden 24 jongeren onwel op tienerfestival We R Young. Een deel daarvan zegt een prik te hebben gevoeld.
Tien jongeren zijn preventief naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Het parket onderzoekt of het om een geval van "needle spiking" gaat of om massahysterie.
"Plots viel een meisje op de grond en begon ze over te geven, wat leidde tot paniek", vertelt een ooggetuige. (VRTNWS)
Wie een huis verkoopt van voor 2001 heeft daar in Vlaanderen vanaf 23 november een asbestattest voor nodig.
Op dat attest zal staan of en waar er nog asbest in het huis zit, in welke staat het is en hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd. Je zal dus een deskundige moeten inschakelen om je huis op asbest te controleren.
Het attest zou enkele honderden euro's kosten. (VRTNWS)
Een nieuw hoofdstuk in het Lotto Park: de wegen van Vincent Kompany en Anderlecht scheiden.
De ex-Rode Duivel begon er in de zomer van 2019 aan zijn trainerscarrière. Eerst nog in combinatie met een rol als verdediger, een jaar later als hoofdcoach. Maar nu is het sprookjeshuwelijk voorbij.
Luminus heeft van de bestendige deputatie van de provincie toch een vergunning gekregen voor de bouw van 3 windturbines op de industriezone Hulshout-Heultje.
De vergunning voor een 4e windmolen, naast het transportbedrijf Hendrickx, werd geweigerd, omdat die teveel hinder zou veroorzaken voor 2 nabijgelegen campings.
Passanten in het stadspark Van Hilst aan de Belgiëlaan Herentals ontdekten dinsdag een olie-achtige smurrie en een felle geur op het vijverwater. Vandaag was de stank weg, maar de smurrie op water was nog duidelijk zichtbaar.
De vijver krijgt constant regenwater. Door de droogte van de voorbije weken was de wadi haast opgedroogd. De onweersbuien van afgelopen week hadden opnieuw voor een normaal waterniveau gezorgd.
Vanmiddag is de nieuwe redderstoren op het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer officieel ingehuldigd. 'Waterpret en zwemplezier verzekerd tijdens de komende warme zomermaanden', klinkt het. 'Vanuit de redderstoren met een volledig nieuwe uitstraling in de look en feel van het domein, waken de redders over de zwemvijver.'
Veiligheid voorop
Om haar één jarig bestaan te vieren, organiseert ruiterwebshop Paulissen Paardensport van 27 tot en met 29 mei een pop-up weekend in Bevel (Nijlen).
Oprichtster Aurelie Paulissen zorgt ervoor dat al haar producten van de webshop deze drie dagen te bezichtigen zijn & wil zo haar klanten ook offline van dienst zijn én ontmoeten.
Music Band Avanti uit Herentals vierde afgelopen weekend feestelijk haar 100-jarig bestaan. Het prachtig Eeuwfeestconcert onder leiding van dirigent Eric Nulens kreeg een minutenlang applaus van een bomvolle zaal 't Hof.
Ere-voorzitter Willy De Wachter dankte de muzikanten, het bestuur, de stichtende leden destijds, voor hun tomeloze inzet de afgelopen jaren.