U bent hier

Schapen herstellen natuur aan Warandeplas

Mol | Neteland
20.06.2017 - 13.46u
Door: Lex Verellen

De Warandeplas is een omvangrijke waterpartij die ligt tussen de bossen van Rollekensbergen en de Visbeekvallei, een enorm waardevol en uitermate gevarieerd natuurgebied. Het is een prachtige locatie om te wandelen, te fietsen en van de natuur te genieten.

Er is zelfs een zone waar je hond vrij in het water mag. De warandeplas is een trefpunt voor hondenliefhebbers, natuurliefhebbers, wandelaars, joggers, waterskiërs en andere recreanten.

Iedereen is welkom aan de warandeplas, maar de waardevolle natuur komt hiermee onder druk te staan. Het beheerscomité van de Warandeplas probeert de verschillende belangen van alle gebruikers te verzoenen met de natuur. In mei van 2016 liet het beheerscomité een schapenraster rondom de Warandeplas plaatsen. Door schapen te laten grazen en het plattreden door mensenvoeten te voorkomen ontstaat er opnieuw een natuurlijk waardevolle oeverzone.

Herstel van waardevolle natuur

Van juni tot september zullen er opnieuw schapen staan binnen het raster. Schapenbegrazing wordt al eeuwenlang toegepast. Het landschap verandert opnieuw in een mozaïek van bos, struiken en open delen met heide. Het water wordt dan terug zichtbaar vanaf het wandelpad dat nu iets verder van de oever ligt.

35 gasboetes

De plaatsing van het raster werd jarenlang uitgesteld in de hoop dat problemen zoals het verlaten van het wandelpad, het achtergelaten van afval, zwemmen, kampvuren maken en vandalisme zouden minderen. Tevergeefs: de flora en fauna rond de ganse waterplas werd voortdurend verstoord zodat meerdere soorten zich niet meer konden voortplanten en stelselmatig verdwenen.

Het schapenraster moet deze inbreuken mee helpen voorkomen. De politie treedt voortaan ook streng op tegen overtreders. Het afgelopen jaar werden 35 gasboetes uitgeschreven. Er werden voornamelijk boetes gegeven voor het betreden van het water.

Sinsdien is de overlast en het vandalisme sterk afgenomen en kunnen bezoekers opnieuw genieten van het domein. De gemeente, het Agentschap voor Natuur en Bos en de waterskiclub werken samen verder aan de inrichting voor bezoekers.

Extra banken en grotere zwemzone voor honden

Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de Warandeplas. Door de schapenbegrazing kwam er binnen het raster nog veel oud afval tevoorschijn dat nu kon opgeruimd worden. In de hondenlosloopzone werd het giftige jacobskruiskruid verwijderd. De boeien van de zwemzone voor honden werden verder in het water geplaatst.

De honden kunnen nu tot 35 meter ver in het water. Er kwamen ook vuilbakjes voor hondenpoepzakjes. Langs de Warandeplas kwamen op verschillende plaatsen zitbanken waar je kan genieten van het mooie uitzicht.

Zwemmen is levensgevaarlijk

De Warandeplas is een zandwinningsput met plaatsen in de plas die veel dieper zijn dan andere zones. Hierdoor ontstaan er lagen met een enorm temperatuurverschil. Wie in het water belandt en in zo een koude laag terecht komt, kan ineens verkrampen en verdrinken. In de meeste diepe waters bevindt het koude water zich enkel onderaan de plas.

Bij de Warandeplas is dit niet altijd het geval. Het is dan ook ten strengste verboden om het water van de Warandeplas te betreden. Om te zwemmen kan je vlakbij in De Lilse Bergen terecht.

De enige activiteit die is toegestaan op de Warandeplas is waterskiën. Alle waterskiërs moeten verplicht pakken dragen waarmee ze blijven drijven. Wanneer de waterskiërs in het water vallen, moeten de ze onmiddellijk worden opgepikt.

Persmoment 26 juni 2017

Op het persmoment van 26 juni 2017 zullen de schapen voor de tweede keer het domein betreden. Om 10 uur stipt komt de herder met de schapen toe.

Plaats van afspraak: Lokaal Waterskiclub, Haarlebeek z/n26 juni 2017 om 10 uurKom op tijd! De locatie is niet makkelijk te vinden voor wie er nog niet geweest is en zo bent u zeker dat u de aankomst van de schapen niet mist.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto