Op het Albertkanaal is vrijdag begonnen met de berging van het 60 meter lange binnenschip dat op 13 november na een aanvaring gezonken was ter hoogte van de spoorbrug Herentals-Lier. Dat meldt De Vlaamse Waterweg.

Vrijdag en zaterdag wordt de lading, zowat duizend ton kunstmest, uit het schip gehaald. Zondag volgt allicht het schip zelf.

Door de aanvaring was er aanvankelijk geen ander scheepvaartverkeer meer mogelijk op dat deel van het Albertkanaal. Na enkele uren konden er toch beurtelings weer schepen doorgelaten worden, onder begeleiding van dijkwachters.

Voor het bergen van het schip was het wachten op de verzekeringen en een aanbesteding voor de klus.

Intussen zorgt de kunstmest in het ruim voor ammoniumverontreininging van het kanaalwater, zodat drinkwatermaatschappij Water-link zich genoodzaakt zag de waterafname stop te zetten in zijn productiecentrum in Ranst.

In Rumst wordt wel nog water afgenomen omdat de zuiveringsinstallaties daar voldoende performant zijn om het water drinkbaar te maken.

De komende dagen zullen klanten van Water-link mogelijk wel geur- en smaakverschillen merken aan hun drinkwater vanwege de stoffen die vrijkomen tijdens het bergen. Voor de volksgezondheid is er echter geen enkel gevaar, benadrukt de maatschappij.

Volgens De Vlaamse Waterweg is vrijdag besloten het bergen van de lading met pompen te laten gebeuren in plaats van de mest uit het ruim te scheppen, zodat er minder in het water zou terechtkomen.

Wanneer het grootste deel van de lading verwijderd is, zal het schip op pontons worden gehesen en enkele honderden meters verder aan de kant worden gelegd.

Zowel het schip als de lading wordt dan weer overgedragen aan de schipper. (Belga) foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.