Op het Albertkanaal aan de spoorbrug Lierseweg zijn de vertragingen voor het scheepvaartverkeer na de aanvaring van dinsdag ter hoogte van Herentals grotendeels achter de rug. Dat zegt De Vlaamse Waterweg.

Er zijn geen wachtende schepen meer, al kunnen schepen wel nog steeds slechts beurtelings en onder begeleiding langs het gezonken binnenschip varen.

De verzekeringsmaatschappijen zijn intussen klaar met het aanbestedingsdossier voor de berging, maar die zal pas ten vroegste volgende week plaatsvinden.

De Vlaamse Waterweg houdt de klok rond dijkwachters ter plaatse om het scheepvaartverkeer langs de plaats van het gezonken schip te leiden. Intussen is gebleken dat dat schip, dat geladen was met kunstmest, voorlopig niet voor milieuproblemen zorgt.

"De lading zit nog in het ruim, maar daar is geen lek ", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). "We hebben wel voor alle zekerheid testen gedaan op zeven locaties stroomop- en stroomafwaarts, maar daar hebben we geen ongewone waarden gemeten. We volgen de situatie wel nog dagelijks op."
(Belga) foto Johan Temmerman / Nnieuws.