U bent hier

Scheidsrechtersbaas Verbist over VAR: "Misschien is systeem te snel ingevoerd"

Nationaal | Vlaanderen
13.05.2018 - 11.48u
Door: Herman Gezelle

Play-off I nadert zijn ontknoping. In deze jaargang speelde de videoscheidsrechter een opvallende, en vaak ongelukkige, hoofdrol. "Ik was de voorbije weken niet gelukkig", gaf scheidsrechtersbaas Johan Verbist toe in De Zevende Dag. "Misschien hebben we het iets te snel ingevoerd, maar op een bepaald moment kan je niet meer terug."

Is er een gebrek aan consequentie en communicatie?

Peter Vandenbempt: "Voor mij is het zelf ook niet al te duidelijk. Ze spreken over een "clear error", maar wat voor de ene "clear" is, is dat voor de andere niet. Nu is dat "clear and obvious" geworden."

"De grote wens is toch dat ze moeten proberen zo consequent mogelijk te zijn. Dat is een van de grote punten van kritiek. Maar er komt ook veel kritiek door gebrek aan kennis bij commentatoren, journalisten, spelers, trainers, ..."

Johan Verbist: "Iedereen heeft in principe dezelfde instructies gekregen. De mensen die videoscheidsrechter zijn, weten wel wat ze moeten doen. Zij krijgen instructies en worden gebrieft. Zij weten wat ze moeten doen. Maar oké, als je die goal van Diaby -terecht- afkeurt voor buitenspel, dan had je dat bij die goal van Teodorczyk ook moeten doen."

"De clubs klagen ook over een gebrek aan communicatie. Ik communiceer nochtans elke week via de website van de voetbalbond. Ik licht alle fases toe waar de VAR tussenkomst. Moeten we nog meer communiceren?"

Hadden we de invoering van de VAR nog moeten tegenhouden?

Johan Verbist: "Als er vanuit de Pro League gevraagd wordt om het systeem absoluut in te voeren en om mee te zijn met wat er in Europa gebeurt, dan probeer je dat. Als de Pro League wil beginnen met testen in 48 matchen, dan doe je dat. Maar ik vond dat vreemd."

"Was het te snel? Dat is misschien een van de argumenten. In Engeland zijn ze na een paar fouten gestopt met het systeem en willen ze het pas opnieuw invoeren als het weer op punt staat. Had dat hier ook zo moeten gaan? Je kan op een bepaald moment niet meer terug. Dan moet je voort."

"Na de play-offs komt er een evaluatie en gaan we kijken wat er beter kan en moet. Ik sta achter het systeem, absoluut. Maar ik was de laatste weken niet gelukkig. Ik ben absoluut een paar jaar ouder geworden."

(VRTNWS)

imageMeer nieuws

Jaagpad aan Lu terug open vanaf 24 mei

Herentals 24.05.2018 - 15.52u

3 dagen na elkaar "code oranje"

3 dagen na elkaar "code oranje"
Kempen regio | Vlaanderen 24.05.2018 - 15.13u

Lutgart Simoens 90! Proficiat 'Engel van Vlaanderen'

Lutgart Simoens 90! Proficiat 'Engel van Vlaanderen'
Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.05.2018 - 15.11u

Wat te doen bij warm weer? 30°C in het weekend

Wat te doen bij warm weer? 30°C in het weekend
Herenthout | Kempen regio | Neteland 24.05.2018 - 12.01u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Nieuwtjes schepencollege Geel
Geel 24.05.2018 - 09.58u

Schoolfeest (W)Onderwijs

Schoolfeest (W)Onderwijs
Herentals 24.05.2018 - 09.55u

Ecofeest in Herenthout

Herenthout 24.05.2018 - 09.54u

Dorpsdebat Wensbeeld Lille-Poederlee

Dorpsdebat Wensbeeld Lille-Poederlee
Lille 24.05.2018 - 08.42u

Opendeurdag Arkades basisschool

Opendeurdag Arkades basisschool
Herentals 23.05.2018 - 21.40u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto