Zoals afgesproken bij de start van de legislatuur wordt het bevoegdheidspakket van schepen Sumati Adriaensen (CD&V) na één jaar uitgebreid. Deze afspraak stelde haar in staat haar studies met succes af te ronden. De jongste schepen van Kasterlee startte met de bevoegdheden welzijn, gelijke kansen en bibliotheken. Dit wordt nu uitgebreid met bevoegdheden die tot op heden bij burgemeester Ward Kennes (CD&V) en schepen Mies Meeus (CD&V) zaten. Het gaat respectievelijk om begraafplaatsen en kinderopvang. Daarnaast wordt Sumati Adriaensen binnen het gemeentebestuur de trekker van het lokaal dienstencentrum dat deze legislatuur wordt opgericht.

De afgelopen jaren heeft het gemeentebestuur sterk ingezet op buitenschoolse kinderopvang. Zowel in Kasterlee (De Rul) als in Lichtaart (De Malle Molen) is zwaar geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur. Sumati Adriaensen gaat de uitdaging aan om ook in Tielen op zoek te gaan naar een meer geschikt locatie. Onder het motto ‘jong geleerd, is oud gedaan’ wil ze kinderen van kindsbeen af stimuleren in hun sociale ontwikkeling.

“Als schepen zal ik erover waken dat er binnen onze buitenschoolse kinderopvang blijvend aandacht is voor creativiteit, huiselijkheid en zorg voor anderen” aldus de kersverse schepen van kinderopvang.

Begraafplaatsen is een delicate bevoegdheid. Vroeg of laat komt iedereen er mee in aanraking. Vaak op een moment dat mensen zich heel kwetsbaar voelen. “Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om een dierbare overledene te kunnen opzoeken in een serene en rustgevende omgeving” zegt Sumati. Ze wil dat de drie begraafplaatsen in Kasterlee, Lichtaart en Tielen deze kwaliteit behouden. Sereniteit en rust zullen dan ook de krachtlijnen zijn van haar beleid.

Met de oprichting van een lokaal dienstencentrum (LDC) wil het gemeentebestuur een plaats creëren waar iedereen terecht kan voor ontmoeting, ontspanning, informatie, vorming en dienstverlening. Zo willen wij het algemeen welzijn, de levenskwaliteit en de zelfredzaamheid van iedere gebruiker bevorderen.

“Sumati heeft de voorbije maanden getoond dat ze heel wat in haar mars heeft als bestuurder en daarom ben ik ervan overtuigd dat zij de juiste persoon is om dit ambitieuze project tot een succes te maken”, zegt burgemeester Ward Kennes. Als trekker van het LDC benadrukt schepen Adriaensen dat het niet de bedoeling is om het aanbod van de lokale verenigingen in het gedrang te brengen. “Integendeel, goede contacten met onze lokale organisaties en verenigingen kunnen alleen maar ten goede komen van onze inwoners. Samenwerking loont!” Het lokaal dienstencentrum zal in elk van de drie deelgemeenten een antennepunt hebben, zodat de gebruikers dicht bij huis geholpen worden.

Het versterken van het sociaal netwerk van medioren, senioren en zorgbehoevenden en hen aansporen tot deelname aan het maatschappelijk en sociaal leven, zullen dan ook centraal staan in de werking van het lokaal dienstencentrum.