KLJ Noorderwijk heeft met 17 leiders en een 100-tal leden een zeer succesvolle werking in Noorderwijk uitgebouwd. Een dossier dat als zwaard van Damocles boven hun jeugdige hoofden hangt, is dat van hun lokalen aan de Kruisstraat.

Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V): "We leverden een regularisatievergunning af in het kader van "handelingen van algemeen belang" en bieden hierdoor eindelijk rechtszekerheid voor de jeugdlokalen." KLJ Noorderwijk is enthousiast.

De KLJ-lokalen in Noorderwijk dateren van 1980 waar ze destijds in agrarisch gebied en dus zonevreemd werden geplaatst.

Er werden destijds onmiddellijk vaststellingen gedaan van de bouwmisdrijven en later beslag gelegd op de eigendom van een KLJ-leider waardoor het dossier ook meermaals in de pers kwam. Ondertussen staan de gebouwen er zo'n 40 jaar.

Voorzitter vzw KLJ Noorderwijk Jens Michielsen: "We zijn blij zijn met de regularisatie van de lokalen.   Al verschillende jaren lang zijn wij hiermee bezig en trachten wij, samen met de leidingsploeg, te zorgen voor niet alleen een uitlaatklep voor onze jeugd maar tevens ook een plek waar de ouders hun kinderen veilig kunnen achterlaten.

Omdat het gebouw al enkele decennia oud is, werd het steeds een grotere uitdaging om te voldoen aan alle veiligheidsnormen.

Met de regularisatie in handen kunnen we er in de nabije toekomst voor zorgen dat de lokalen grondig aangepakt en opgeknapt worden zodat ieder kind zich hier ten volle kan uitleven en ontspannen.

Het beslag op de eigendommen van één van de destijds betrokken hoofdleiders kan hiermee ook eindelijk van de baan."

Lokalen zonder vergunning gebouwd : bouwmisdrijf

Burgemeester Mien Van Olmen: "Het KLJ-lokaal werd eind jaren 70 opgericht zonder vergunning en tijdens de oprichting werd het bouwmisdrijf vastgesteld omdat een klacht werd neergelegd.

Er werd vervolgens een afbraakvonnis geveld voor het KLJ-lokaal, waaraan geen verder gevolg werd gegeven.

Meer dan 30 jaar later, in 2014, werd plots door inspectie Vlaanderen een wettelijke hypotheek gelegd op de eigendommen van de voormalige hoofdleider Witje Mertens, dit als waarborg voor een mogelijke ambtshalve afbraak van het lokaal in functie van uitvoering van het vonnis van 1980.

Door deze regularisatievergunning komt een einde aan 40 jaar onzekerheid. Als de werken zijn gefinaliseerd, beschikt KLJ Noorderwijk over een legaal vergund jeugdlokaal, vervalt het vonnis tot afbraak en de financiële last bij de voormalig hoofdleider Witje Mertens."

Dit weekend organiseert de KLJ haar jaarlijkse boerenkermis waar iedereen van harte welkom is, zaterdag kan je alles geven op de 'Back to the 90's' party in het KLJ lokaal zelf en zondag staan vanaf 11.30 uur de mosselen of stoofvlees met friet klaar in het parochiecentrum in Noorderwijk. (pp-klj) Foto's Nnieuws archief.

Wordt vervolgd.