Het Agentschap Bos en Natuur (ANB) geeft een negatief advies over de heraanleg van de Begijnenvest.

'Het advies is echter zeer tegenstrijdig', zeggen Mien Van Olmen, burgemeester (CD&V) en N-VA-schepen Stefan Verraedt in koor en wat geïrriteerd.  'Het laat immers de heraanleg toe, als het stadsbestuur aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn al enkele maanden geleden met hetzelfde agentschap afgestemd en in het bestek opgenomen.

Alhoewel ze al jaren een volledige kap adviseren aan de stad en het stadsbestuur haar verantwoordelijkheid opneemt, geeft ANB plots zonder overleg een ongunstig advies voor een kap.

Het is dan ook zeer vreemd dat het ANB z'n eigen afspraken niet nakomt.

Het ANB is betrokken partij vanaf de start van het beheersplan van Begijnhof enkele jaren geleden. In dit beheersplan was de heraanleg van de Begijnenvest opgenomen.

Het ANB heeft tijdens diverse vergaderingen en infomomenten dit beheersplan en de bijhorende afspraken verdedigd.

Nu ze een officieel advies op papier moeten zetten, draaien ze plots hun kar.

Het is op korte tijd de tweede maal dat het ANB zijn afspraken niet nakomt en z'n adviezen zonder overleg wijzigt. Dat was het geval met het Poederkot, en dat is nu het geval met de Begijnenvest.

De stad wenst de beste uitkomst voor de Begijnenvest, op korte en op lange termijn. We willen daarom in overleg blijven gaan met onze partners, zeker over zulke belangrijke projecten.

Dit negatieve maar tegenstrijdige advies is echter geen goede manier van werken. Als lokaal bestuur komt zo onze betrouwbaarheid en geloofwaardigheid in het gedrang. Het stadsbestuur gaat daarom op korte termijn in overleg met het ANB, vooral met de vraag waarvan deze plotse ommezwaai komt.

We betreuren deze stemmingmakerij van het agentschap en rekenen op hun beroepseer en collegialiteit, ook in moeilijke dossiers.'

Jan Bertels (Vooruit) : 'Beter luisteren naar de bevolking, niks anders'

Gewegen burgemeester Jan Bertels (Vooruit) fronst de wenkbrauwen : 'Wat wil het schepencollege bereiken door "met de directeur van het ANB te willen spreken"? Te gek.

Bertels vindt dat het stadsbestuur "beter zou gaan luisteren naar de bevolking, die bij zonnig weer massaal onder de oude bomen van de dreef flaneert en geniet".

Wordt vervolgd.

SOS Poederkot :  'Stad zou beter het advies ter harte nemen'

'Als het advies niet in hun kraam past, moet er overlegd worden. Het ANB-advies is niet voor herziening vatbaar eens gegeven', reageert SOS Poederkot.

'Feit is dat ANB in het verleden te lichtzinnig meeging in al die kapverhalen. In 2020 werd er nog voor 93 op 100 kapaanvragen een positief advies gegeven.

Dat de beste bossen zoals Poederkot, wel integraal behouden moeten worden, is eerder voortschrijdend inzicht bij dit agentschap.

De stad (N-VA/CD&V) zou beter het advies ter harte nemen en op vraag van meer dan 700 bezwaarindieners (Poederkot) hieraan tegemoet komen.'

Foto's Johan Temmerman/NNieuws/ Vid P. Smans.