Op 10 september 2021 verschijnt de publicatie Schitterend Geslepen. Het Kempense diamantverleden onder de loep.

Dit boek vertelt het verhaal van meer dan een eeuw diamantbewerking in de Kempen. Dankzij de verhalen van diamantbewerkers krijg je een unieke inkijk in het leven zoals het was.

Je leest een verhaal van vakmanschap, welvaart en plezier, al schuwt het boek zeker de zwarte kantjes niet. Het is meteen ook een uitnodiging om bijkomend onderzoek te verrichten naar het diamantverleden van de streek.

In dit boek krijgen een veertigtal getuigen het woord. Hun verhaal staat centraal. Deze vrouwen en mannen werden geboren in verschillende dorpen en op verschillende tijdstippen, maar ze spreken allemaal uit persoonlijke ervaring.

Ze waren betrokken bij de Kempense diamantnijverheid als (kind van een) slijper, zager, snijder, versteller, entrepreneur, fabrikant of fabriekseigenaar.

"Ooit was ik een partij gemaakte diamanten kwijt. Die staken in de zak van een jas die ik niet veel droeg. Een half jaar later vond ik ze pas terug. Dat was straffe kost. En mijn baas was daar niet kwaad voor. Zo was dat in die kleine steentjes. "(André Ceulemans)

Hoe het begon...

In 1885 opende Jan Eduard Claes de eerste diamantslijperij in Nijlen. Het was het begin van een ingrijpende ontwikkeling van een deel van de Kempen. De bevolking in deze streek bestond toen vooral uit eerder arme boeren.

Onder impuls van het nabije Antwerpse diamantcentrum zagen honderden werkplaatsen het levenslicht en een groot deel van de actieve bevolking ging aan de slag in de diamantnijverheid.

Het 'steentje' zorgde voor welvaart, maar het succes bleef niet duren. Evoluties in de sector en vooral de buitenlandse concurrentie deden de Kempense diamantbewerker uiteindelijk de das om.

"Spijtig genoeg is het allemaal weggegaan. Dat was hier een schone stiel. De mensen verdienden allemaal hun kost. Weet je dat dat hier een van de beste streken van België was? Als het slijpen goed was, dan floreerde alles." (Maria Schellens)

Dit boek is een initiatief van erfgoedcel Kempens Karakter en Briljante Kempen.

Kempens Karakter is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met een werking rond het erfgoed van de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar.

De erfgoedcel focust sinds 2009 op het cultureel erfgoed van de 2 steden en 30 dorpen van de 12 gemeenten. IOED Land van Nete en Aa en IOED Berg en Nete, nauwe partners, richten zich dan weer op het onroerend erfgoed.

Op de site van het Kempense diamantcentrum komen deze verschillende vormen van erfgoed trouwens samen: de slijperij (onroerend erfgoed), het ambacht (immaterieel erfgoed) en de collectie (roerend erfgoed).

Vzw Briljante Kempen is een dynamische samenwerking tussen de gemeenten Nijlen en Grobbendonk en Kempens Karakter. De vzw wil het diamantair erfgoed van de Antwerpse Kempen te inventariseren, registreren en te ontsluiten.

Het boek kan je kopen via www.kempenskarakter.be of info@kempenskarakter.be - 014 21 97 00
Prijs: 24,95 euro

Alle info vind je op onze website kempenskarakter.be of op de kanalen van uitgeverij Snoeck (boekhandels).