U bent hier

Schitterende evocatie De Groote Oorlog in Noorderwijk

Herentals
12.10.2014 - 10.16u
Door: Peter Caers

In november 2008 werd in de Sint-Bavokerk van Noorderwijk het schitterende 'De Laatste Getuigen' opgevoerd. Met de evocatie van de Groote Oorlog, een tentoonstelling en een naslagwerk over de Noorderwijkse en Morkhovense soldaten, werd dat succes zaterdagavond ruimschoots overtroffen.

Voor de evocatie van de Groote Oorlog werd een tijdelijke vereniging Convenant De Groote Oorlog samengesteld. En wat de deelnemende verenigingen zaterdagavond brachten was van een erg hoog niveau. De vertellers Catherine Van Houdt en Dirk Heyselberghs leidden de aanwezigen door de geschiedenis van de Groote Oorlog en duidden daarin de plaats van de Noorderwijkse soldaten in die oorlog, hun strijd en wedervaren aan het front.

Je kon af en toe in de zaal een speld horen vallen. Jong en oud genoot. Gruwelijke oorlogsbeelden werden afgewisseld met schitterende liederen van het zangkoor Canta Libre (Londonderry, It's a Long Way tot Tipperary, In Flanders Fields) doedelzakmuziek van Denis Olaerts, ... Alles vloeide in een regie van Jos Vermeulen perfect door mekaar.

De Toneelvrienden brachten fragmenten uit de oorlog zoals die op het thuisfront beleefd werd, voerde familieleden op die getuigden over de gesneuvelde soldaten. Knap werk van de Toneelvrienden. Knap werk ook van Marjan Vermeulen die het gedicht In Flanders Fields bracht.

Ook na de pauze bleef het programma op hoog niveau en werden filmfragmenten afgewisseld met getuigenissen over soldaten door de Toneelvrienden en muziek.

 

imageMeer nieuws

Gouden Liam krijgt huldiging in AC

Gouden Liam krijgt huldiging in AC
Herentals | Internationaal | Nationaal 05.12.2019 - 19.45u

Dragon op traject naar ISS, eerste trap gerecupereerd

Internationaal | Kempen regio | Mol 05.12.2019 - 19.39u

Vier Kerst en Nieuw met Sinfonia Heist

Vier Kerst en Nieuw met Sinfonia Heist
Heist op den Berg 05.12.2019 - 17.58u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Nieuwtjes schepencollege Geel
Geel 05.12.2019 - 17.53u

Tot 5 jaar effectief voor zakkenrollerij, o.a. in Heist

Heist op den Berg | Kempen regio | Vlaanderen 05.12.2019 - 16.10u

UNIZO verkiest 3bouw uit Westerlo tot nationaal 'Maakbedrijf van het Jaar'

Provincie Antwerpen | Westerlo 05.12.2019 - 09.29u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto