Matthias Schoenaerts heeft de César voor beste mannelijke belofte gewonnen voor zijn rol in de Franse film "De rouille et d'os". De Belgische films "Rundskop" en "A perdre la raison" vielen naast de prijzen.

De Césars zijn de Franse tegenhangers van de Oscars.

Schoenaerts speelt in "De rouille et d'os", een film van Jacques Audiard, de rol van bokser Ali, die een speciale band krijgt met orka-dresseur Stéphanie (Marion Cotillard). Hij nam het in de categorie beste mannelijke belofte op tegen Félix Moati, Kacey Mottet Klein, Pierre Niney en Ernst Umhauer.

"Ik ben enorm geraakt", zei Schoenaerts bij het in ontvangst nemen van zijn César. Hij toonde zich ook bijzonder blij dat hij "gewaardeerd wordt in de Franse filmfamilie".

De 35-jarige acteur bedankte voorts zijn moeder, "een ongelofelijke vrouw", en zijn vriendin, "de ravissante Alexandra". En ten slotte droeg hij de prijs ook nog op aan zijn vader, acteur Julien Schoenaerts. "Als er geen liefde is, is er niets", was de afsluiter van zijn speech.

In de categorie beste buitenlandse film maakten de Belgische films "Rundskop" van Michaël R. Roskam en "A perdre la raison" van Joachim Lafosse kans op een César. Maar beiden moesten het afleggen tegen de grote favoriet, "Argo" van Ben Affleck.

(belga)