In samenwerking met Voka - KvK Kempen organiseerde Kogeka Sint-Jozefinstituut Geel een tweede ontbijtsessie, ditmaal rond de opleiding Industrieel Onderhoud. 3 jaar geleden startte Kogeka met deze opleiding, tijd om samen met de industriële bedrijven een balans op te maken.

Het departement Mechanica-Elektriciteit van het Sint-Jozefinstituut van Geel (SJG) organiseert sinds 1 september 2012 een specialisatieopleiding Industriële Onderhoudstechnieken (Se-n-Se jaar TSO en 7e specialisatiejaar BSO). In de ruime regio was deze opleiding nauwelijks te vinden terwijl de Kempen, nog altijd een industriegedreven regio, nood had aan deze goed opgeleide technische mensen.


'Na 3 jaar opleiding is het tijd om samen met enkele bedrijven uit onze regio de invulling van de opleiding Industriële Onderhoudstechnieken onder de loep te nemen", zegt Hilde Verdonck, directeur departement mechanica-elektriciteit. 'We moeten inspelen de concrete noden van de arbeidsmarkt en de opleiding zo goed mogelijk afstemmen op de industrie.

Door de samenwerking met Voka - KvK Kempen kunnen we rekenen op extra inbreng van een aantal belangrijke industriële gevestigde waarden en onderhoudsbedrijven uit de regio. Volgende bedrijven, die het initiatief zeer op prijs stelden, zaten mee aan tafel: ThyssenKrupp, Daftrucks, Ineos, Kaneka, Madolex, Umicore en Spie Belgium.

Zo leren we dat, naast de technische vaardigheden, ook het probleemoplossend denken, communiceren en rapporteren belangrijke aandachtspunten moeten zijn in de opleiding. Ook om de output van de stages te optimaliseren voor leerling en bedrijf, kregen we nuttige feedback. We zijn de deelnemende bedrijven zeer dankbaar dat ze op deze manier mee vorm geven aan de evaluatie en bijsturing van de inhoud van deze opleidingen en bijhorende stages', aldus Hilde Verdonck.


Bruggen slaan
Deze ontbijtsessie kadert in een reeks van gelijkaardige initiatieven die Kogeka en Voka - KvK Kempen nemen en die passen in onze globale aanpak om bruggen te slaan tussen scholen en bedrijven en zo een goede aansluiting te realiseren tussen onderwijs en arbeidsmarkt', vertelt Guido Evens, senior adviseur bij Voka – KvK Kempen.

'We doen permanent inspanningen om deze aansluiting te verbeteren met concrete initiatieven. Eind 2014 lanceerde Voka KvK Kempen al de digitale tool www.onderwijs-ondernemen.be, een digitaal platform waarop bedrijven en scholen elkaar kunnen vinden inzake stages, bezoeken, werkplekleren, materialen en diensten, ....