Maandagmiddag 30 september wordt de fly-over bij Geel-West (E313) in gebruik genomen. Vanaf dan kan het doorgaande verkeer in één beweging over de volledige nieuwe infrastructuur van de hoofdas rijden: over de bruggen van de E313, de fly-over en de tuibrug over het Albertkanaal. De werken voor de Noord-Zuid Kempen begonnen in december 2011.

Met de openstelling van de hoofdas wordt een belangrijke stap vooruit gezet. De komende maanden wordt nog voortgewerkt op en rond het complex en blijft er onvermijdelijk ernstige hinder. Maar tegen de zomer van 2014 zal alles achter de rug zijn.
 
Voor auto’s en vrachtwagens op 30 september over de nieuwe infrastructuur mogen rijden, zullen enkele klasjes van naburige scholen in Geel en Westerlo de nieuwe fly-over “inwandelen”. Vanuit Geel én vanuit Westerlo wandelen ze elkaar tegemoet op de nieuwe infrastructuur en ze ontmoeten elkaar halverwege op de fly-over. Daar hangen ze hun tekeningen van de nieuwe bruggen op aan het traditionele lint dat de burgemeesters van Geel en Westerlo daarna samen met hen plechtig zullen doorknippen. Met dit ludieke moment maken de kinderen duidelijk dat de Noord-Zuid Kempen, na voltooiing, de Kempenaren vlotter en dichter tot elkaar zal brengen.
 
Belangrijk: er kan geen publiek toegelaten worden tot de wandeling. Waarom? Om veiligheidsredenen. Alleen de infrastructuur van de hoofdas is op dit moment al klaar (en ook daar zullen de kinderen sowieso goed begeleid worden), maar de omliggende zones zijn nog altijd een werf in volle actie waarop mensen niet zomaar mogen rondwandelen.
 
Toch hoeft niemand het ludieke moment te missen … dankzij de webcam op de watertoren
Alle geïnteresseerden krijgen de kans om alles live te volgen op de computer viawww.noordzuidkempen.be. Door op een link op de homepage te klikken, krijgt u live gestreamde beelden te zien van een webcam op de watertoren. De wandeling start omstreeks 10.00 uur.
 
Enkele indrukwekkende cijfers over de herinrichting bij Geel-West
De openstelling van de hoofdas op maandagmiddag 30 september is een belangrijke stap vooruit in de Noord-Zuid Kempen. Het op- en afrittencomplex van Geel-West wordt helemaal heringericht. Met 2 grote rotondes.

  • De zuidelijke rotonde, al in gebruik, heeft een diameter van 88 meter. De noordelijke rotonde, nog in aanleg bij de watertoren, heeft een diameter van maar liefst 116 meter.
  • Over die grote rotonde werd een overbrugging gebouwd, de zogenaamde fly-over, met een lengte van 152,5 meter. De rotondes en fly-over moeten ervoor zorgen dat het doorgaande, het lokale en het fietsverkeer van elkaar gescheiden worden, zodat alles vlotter én veiliger kan verlopen.
  • Voor fietsers komen er 8 fietstunnels, zodat ze nergens het autoverkeer moeten kruisen.
  • Daarnaast wordt er ook een carpoolparking aangelegd met plaats voor 100 wagens en 10 vrachtwagens.
  • Het uitzicht van de Noord-Zuid Kempen bij Geel-West wordt vooral bepaald door de indrukwekkende tuikabelbrug. Die torent tot 70 meter hoog boven het Albertkanaal uit.