Nog te veel kinderen weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Daarom plande vzw 't Pleckske in samenwerking met Plattelandsklassen, Landelijke Gilden en RURANT BinnenBijBoeren-dagen met steun van LEADER MarkAante Kempen+.
Alle leerlingen en leerkrachten van het 5de leerjaar uit 6 gemeentes die deel uitmaken van vzw 't Pleckske werden uitgenodigd. Totdat corona roet in het eten gooide.... Plattelandsklassen zocht en vond een alternatief.
In het oorspronkelijke plan konden de leerlingen op boerderijbezoek bij een landbouwer uit hun gemeente. Via een rotatiesysteem zouden de kinderen in een halve dag leren over de voedselproductie in hun gemeente.
Dezelfde groep leerlingen zouden vervolgens het jaar erop uitgenodigd worden om dieper in te zoomen op de wetenschappelijke en technologische context van dat productieproces.
Dit om in het kader van STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering en Mathematics) specifieke vaardigheden als probleemoplossend denken te oefenen en om de interesse in wetenschap en techniek aan te wakkeren. Door corona moesten deze plannen helaas aangepast worden.
Plattelandsklassen zocht en vond een alternatief: de STEM-box. Ondanks corona kunnen scholieren uit 6 gemeentes van 't Pleckske nu toch 'binnen bij boeren' kijken!
Een kant-en-klaar STEM-lespakket
Leerkrachten kunnen de STEM-box uitlenen via hun plaatselijke bibliotheek en intekenen op een webinar waarin ze meer uitleg krijgen over het concept. Bij de STEM-box horen 9 filmpjes met bijhorende onderzoeksvragen en opdrachtfiches (www.plattelandsklassen.be/stembox).
In de filmpjes maken de leerlingen kennis met de landbouwers en het productieproces van het product. Elk filmpje eindigt met een onderzoeksvraag. De leerlingen gaan vervolgens in kleine groepjes op zoek naar het antwoord aan de hand van opdrachtfiches en materialen in de STEM-box.
Ze kunnen beroep doen op een hulplijn (www.plattelandsklassen.be/hulplijn). Dit kan een fiche of filmpje zijn. Via onderzoek en ontdekking vinden ze zo het antwoord op de onderzoeksvraag en doen ze actief kennis op.
Deze STEM-box kadert binnen het project 'Binnen Bij Boeren' en is mogelijk dankzij LEADER MarkAante Kempen+. Plattelandsklassen coördineert het project en zorgt voor het educatieve materiaal.
De lokale afdelingen van Landelijke Gilden zorgen voor de lokale contacten. De 'Binnen Bij Boeren'-dagen worden in 6 gemeentes van 't Pleckske vzw georganiseerd: Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, Hoogstraten en Merksplas.
In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout zijn er vanmorgen, bijna exact twee jaar na de eerste keer, opnieuw tientallen bomen ingezaagd.
Nu zijn ze er erger aan toe.
Een deel van het natuurdomein, aan het bezoekerscentrum, is voorlopig afgesloten. (VRTNWS)
Op de hoek van de Gasthuisstraat en de Molenstraat in Beerse, tegenover de kerk, opent op zaterdag 28 mei Gastrobar Wiez.
Momenteel legt eigenaar Dirk Royens nog de laatste hand na een grondige, intense verbouwing. In een sfeervol interieur met retro toetsen zullen uitbaters Wim Duchêne en Inez d'Hertefelt er met veel enthousiame hun klanten ontvangen.
In Gastrobar Wiez is iedereen vanaf volgend weekend welkom voor een lekker glas, een fijne sfeer en kleine foodsharing gerechten.
Delhaize en Foodmaker uit Oevel, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, openen vandaag samen het derde gezamenlijke Foodmaker-restaurant in Brussel.
Het is gelegen in het prachtige nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis (Montagne du Parc) waar externe klanten ook welkom zijn. "Delhaize en Foodmaker willen samen inzetten op de werkende mens.
Vanaf maandag 30 mei werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Gierle aan de De Nefstraat (N140).
Tijdens de werkzaamheden vernieuwt AWV het deel van de rijweg dat in klinkers ligt en vervangt dit door een wegdek in asfalt. Deze vernieuwing verhoogt de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor de weggebruiker.
De BBC gaat de komende jaren 1.000 banen schrappen.
Dat blijkt uit een transformatieplan dat de topman van de Britse openbare omroep vandaag heeft voorgesteld.
De BBC gaat tegelijk meer middelen inzetten op digitale programma's en gaat hun nieuwszenders samenvoegen. (VRTNWS)
De bescherming die de coronavaccins bieden, neemt snel af. Vooral tegen een besmetting met symptomen van de omikronvariant.
Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij bijna anderhalf miljoen Belgen.
De boosterprik krikt die bescherming wel tijdelijk weer op. Tegen ziekenhuisopname blijft de bescherming relatief stabiel.
Het is de eerste keer dat de beschermingsgraad in ons land op zo'n grote schaal is onderzocht. (VRTNWS)
De Antilliaanse Feesten in Hoogstraten beroert al bijna 40 jaar 1.000-en fans wereldwijd. 3 avonden en nachten hoor je de grootste caribbean, afro- en latin artiesten, gecombineerd met onbekende parels.
Op 11, 12 en 13 augustus zetten de Antilliaanse Feesten de Blauwbossen in Minderhout in vuur en vlam.
In Hasselt werden 24 jongeren onwel op tienerfestival We R Young. Een deel daarvan zegt een prik te hebben gevoeld.
Tien jongeren zijn preventief naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Het parket onderzoekt of het om een geval van "needle spiking" gaat of om massahysterie.
"Plots viel een meisje op de grond en begon ze over te geven, wat leidde tot paniek", vertelt een ooggetuige. (VRTNWS)
Wie een huis verkoopt van voor 2001 heeft daar in Vlaanderen vanaf 23 november een asbestattest voor nodig.
Op dat attest zal staan of en waar er nog asbest in het huis zit, in welke staat het is en hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd. Je zal dus een deskundige moeten inschakelen om je huis op asbest te controleren.
Het attest zou enkele honderden euro's kosten. (VRTNWS)
Een nieuw hoofdstuk in het Lotto Park: de wegen van Vincent Kompany en Anderlecht scheiden.
De ex-Rode Duivel begon er in de zomer van 2019 aan zijn trainerscarrière. Eerst nog in combinatie met een rol als verdediger, een jaar later als hoofdcoach. Maar nu is het sprookjeshuwelijk voorbij.