Nog te veel kinderen weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Daarom plande vzw 't Pleckske in samenwerking met Plattelandsklassen, Landelijke Gilden en RURANT BinnenBijBoeren-dagen met steun van LEADER MarkAante Kempen+.

Alle leerlingen en leerkrachten van het 5de leerjaar uit 6 gemeentes die deel uitmaken van vzw 't Pleckske werden uitgenodigd. Totdat corona roet in het eten gooide.... Plattelandsklassen zocht en vond een alternatief.

In het oorspronkelijke plan konden de leerlingen op boerderijbezoek bij een landbouwer uit hun gemeente. Via een rotatiesysteem zouden de kinderen in een halve dag leren over de voedselproductie in hun gemeente.

Dezelfde groep leerlingen zouden vervolgens het jaar erop uitgenodigd worden om dieper in te zoomen op de wetenschappelijke en technologische context van dat productieproces.

Dit om in het kader van STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering en Mathematics) specifieke vaardigheden als probleemoplossend denken te oefenen en om de interesse in wetenschap en techniek aan te wakkeren. Door corona moesten deze plannen helaas aangepast worden.

Plattelandsklassen zocht en vond een alternatief: de STEM-box. Ondanks corona kunnen scholieren uit 6 gemeentes van 't Pleckske nu toch 'binnen bij boeren' kijken!

Een kant-en-klaar STEM-lespakket

Leerkrachten kunnen de STEM-box uitlenen via hun plaatselijke bibliotheek en intekenen op een webinar waarin ze meer uitleg krijgen over het concept. Bij de STEM-box horen 9 filmpjes met bijhorende onderzoeksvragen en opdrachtfiches (www.plattelandsklassen.be/stembox).

In de filmpjes maken de leerlingen kennis met de landbouwers en het productieproces van het product. Elk filmpje eindigt met een onderzoeksvraag. De leerlingen gaan vervolgens in kleine groepjes op zoek naar het antwoord aan de hand van opdrachtfiches en materialen in de STEM-box.

Ze kunnen beroep doen op een hulplijn (www.plattelandsklassen.be/hulplijn). Dit kan een fiche of filmpje zijn. Via onderzoek en ontdekking vinden ze zo het antwoord op de onderzoeksvraag en doen ze actief kennis op.

Deze STEM-box kadert binnen het project 'Binnen Bij Boeren' en is mogelijk dankzij LEADER MarkAante Kempen+. Plattelandsklassen coördineert het project en zorgt voor het educatieve materiaal.

De lokale afdelingen van Landelijke Gilden zorgen voor de lokale contacten. De 'Binnen Bij Boeren'-dagen worden in 6 gemeentes van 't Pleckske vzw georganiseerd: Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, Hoogstraten en Merksplas.