Stad Geel zet zich in voor eerlijke en milieuvriendelijke kledij. Schone kleren dus. De stad formuleert in het aankoopdossier voor nieuwe werkkledij bijkomende criteria rond fair trade en sociale duurzaamheid.

Bij de aankoop van nieuwe werkkleren voor medewerkers van de stedelijke werkplaats besteedt de stad aandacht aan 'clean geproduceerde kleren', op advies van de Derdewereldraad. Zo zal de leverancier van de kleren moeten voldoen aan bepaalde criteria die aantonen dat ze in waardige werkomstandigheden zijn gemaakt. Stad Geel wil zo als Fairtrade Gemeente de nodige aandacht besteden aan sociale duurzaamheid.

De kleding- en textielsector heeft hoge sociale risico's tijdens de gehele productieketen, waar we als consument vaak niet over nadenken. Schone kleren kopen betekent dat de kledingarbeiders in veilige fabrieken werken en een waardig loon ontvangen voor een werkdag die het maximum toegelaten werkuren niet overschrijdt.

Het aankoopdossier voor de werkkledij van de stad formuleert daarom criteria als: voldoende milieu-inspanningen, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en eerlijke handel en verloning.

Zuidergekke activiteit

In 2019 daagt stad Geel de inwoners uit om zoveel mogelijk activiteiten te organiseren die van Geel een wereldstad maken en internationale thema's in de kijker zetten. De voorstelling 'Rana Plaza: gestikt onder puin' van de Geelse kwb-afdelingen, ACV en Wereldsolidariteit is er daar één van.

Wil je graag meer weten over schone kleren? Op donderdag 9 mei kun je om 20 uur in de kerk van Elsum terecht voor aangrijpende foto's en getuigenissen door Lieve Blancquaert. Meer info op www.kwb.be/lieve.