Eén schoonmaker op drie voelt zich niet gerespecteerd op de werkplek. Vooral poetsvrouwen en –mannen in kantoren, conciërges en schoonmakers ervaren dit gebrek aan respect. Dat blijkt uit een onderzoek van ACV Voeding en Diensten. Om de schoonmakers een hart onder de riem te steken organiseerde de vakbond op 20 juni opnieuw de Dag van de Schoonmaak.

In Herentals deelden een twintigtal schoonmakers snoepjes en deurhangers uit aan het station en op de wekelijkse markt. De bedoeling is om mensen bewust te maken dat poetsvrouwen en –mannen respect verdienen.

“Door deze actie roepen we mensen op om hun schoonmaker te bedanken”, zegt Jeffrey Goossens van ACV Voeding en Diensten. “Een ruiker bloemen mag natuurlijk altijd maar een complimentje is ook al goed. Over het algemeen werd onze actie positief onthaald”.

Omdat het respect voor het schoonmaakpersoneel nog steeds beter kan, zal het ACV de komende jaren opnieuw een dag organiseren voor deze mensen. “Schoonmakers hechten niet alleen belang aan hun loon maar ook aan de kwaliteit van werk, waardering en respect. Met eenvoudige dingen kan je al een wereld van verschil maken. De poetsvrouw of –man ’s morgens een goeiedag zeggen, betekent al heel wat”, meent Goossens.