U bent hier

Schop gaat in de grond voor realisatie Vaccinopolis UA

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
21.01.2021 - 17.10u
Door: Mark Jaspers

Het consortium IMM/Unity is neergestreken op Campus Drie Eiken van de Antwerpse universiteit. Maandag 25 januari wordt het symbolische startschot gegeven voor de bouw van Vaccinopolis. "Ergens toch een emotioneel moment", zegt prof. Pierre Van Damme.

Reeds lang voor de wereld ruw kennismaakte met het coronavirus, maakten prof. Pierre Van Damme en de Universiteit Antwerpen al plannen voor een ambitieus vaccincentrum, waar potentiële nieuwe vaccins in een gecontroleer-de omgeving op een veilige manier getest kunnen worden.

"Het klimaat verandert, mensen wonen dichter op elkaar, we reizen steeds vaker en we worden steeds ouder: allemaal evoluties die bijdragen tot een snellere en bredere verspreiding van virussen", aldus de Antwerpse vaccinoloog.

Het ontwikkelen van vaccins is dan ook een van de grootste wereldwijde uitdagingen vandaag de dag. Ook de Belgische federale regering beseft dat: zij investeert 20 miljoen euro in de oprichting van een Europese anti-infectie-eenheid, met gespecialiseerde infrastructuur in Antwerpen (UAntwerpen) en in Brussel (Université Libre de Bruxelles). Ook privépartners dragen hun steentje bij.

Doorlooptijd ingekort

Op Campus Drie Eiken in Wilrijk, grenzend aan het revalidatiecentrum RevArte, verrijst Vaccinopolis. Dat innovatieve complex zal onder meer bestaan uit een klinische testruimte, laboratoria, kantoren, consultatieruimtes en verblijfs- en ontspanningsfaciliteiten. Maximaal dertig vrijwilligers zullen er tegelijkertijd in quarantainecondities kunnen deelnemen aan vaccinstudies.

De realisatie van het ambitieuze project werd toegewezen aan het consortium met de toepasselijke naam IMM/Unity. "Omwille van de uitzonderlijke omstandigheden – COVID-19 bewijst dat virussen snel en onverwacht kunnen toeslaan – korten de projectpartners de doorlooptijd drastisch in", vertelt Koen Coekelbergs, project director Jansen Cleanrooms, namens het consortium.

"Waar een dergelijk project normaal vier à vijf jaar vraagt, zal de klus nu geklaard worden op 14 maanden. Op 1 maart 2022 opent Vaccinopolis de deuren." 

Bron UIA Nnieuws /Willy Ysewijn

imageMeer nieuws

Digidak en Intracto gaan voor iedereen digitaal mee

Digidak en Intracto gaan voor iedereen digitaal mee
Herentals | Neteland | Vlaanderen 25.02.2021 - 09.52u

Meer dan duizend laatstejaars ontmoeten werkgevers op Jobbeurs Zorg en Welzijn

Geel | Kempen regio | Lier regio | Turnhout regio 25.02.2021 - 09.37u

Principeakkoord met China laat ondernemers nog efficiënter zaken doen

Internationaal | Kempen regio | Provincie Antwerpen 25.02.2021 - 08.15u

Gratis mondmaskers van overheid voorlopig afgeraden door mogelijk gezondheidsrisico

Gratis mondmaskers van overheid voorlopig afgeraden door mogelijk gezondheidsrisico
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 25.02.2021 - 07.28u

5 jaar OKAN op Sint-Jozef Geel

5 jaar OKAN op Sint-Jozef Geel
Geel 24.02.2021 - 21.22u

Pano, "Zonde van de zonnepanelen", vanavond op één

Pano, "Zonde van de zonnepanelen", vanavond op één
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.02.2021 - 18.06u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto