Het consortium IMM/Unity is neergestreken op Campus Drie Eiken van de Antwerpse universiteit. Maandag 25 januari wordt het symbolische startschot gegeven voor de bouw van Vaccinopolis. "Ergens toch een emotioneel moment", zegt prof. Pierre Van Damme.
Reeds lang voor de wereld ruw kennismaakte met het coronavirus, maakten prof. Pierre Van Damme en de Universiteit Antwerpen al plannen voor een ambitieus vaccincentrum, waar potentiële nieuwe vaccins in een gecontroleer-de omgeving op een veilige manier getest kunnen worden.
"Het klimaat verandert, mensen wonen dichter op elkaar, we reizen steeds vaker en we worden steeds ouder: allemaal evoluties die bijdragen tot een snellere en bredere verspreiding van virussen", aldus de Antwerpse vaccinoloog.
Het ontwikkelen van vaccins is dan ook een van de grootste wereldwijde uitdagingen vandaag de dag. Ook de Belgische federale regering beseft dat: zij investeert 20 miljoen euro in de oprichting van een Europese anti-infectie-eenheid, met gespecialiseerde infrastructuur in Antwerpen (UAntwerpen) en in Brussel (Université Libre de Bruxelles). Ook privépartners dragen hun steentje bij.
Doorlooptijd ingekort
Op Campus Drie Eiken in Wilrijk, grenzend aan het revalidatiecentrum RevArte, verrijst Vaccinopolis. Dat innovatieve complex zal onder meer bestaan uit een klinische testruimte, laboratoria, kantoren, consultatieruimtes en verblijfs- en ontspanningsfaciliteiten. Maximaal dertig vrijwilligers zullen er tegelijkertijd in quarantainecondities kunnen deelnemen aan vaccinstudies.
De realisatie van het ambitieuze project werd toegewezen aan het consortium met de toepasselijke naam IMM/Unity. "Omwille van de uitzonderlijke omstandigheden – COVID-19 bewijst dat virussen snel en onverwacht kunnen toeslaan – korten de projectpartners de doorlooptijd drastisch in", vertelt Koen Coekelbergs, project director Jansen Cleanrooms, namens het consortium.
"Waar een dergelijk project normaal vier à vijf jaar vraagt, zal de klus nu geklaard worden op 14 maanden. Op 1 maart 2022 opent Vaccinopolis de deuren."
Bron UIA Nnieuws /Willy Ysewijn