Levende Molens vzw en erfgoeddienst k.ERF zoeken nieuwe meester-molenaars die het eeuwenoude molenambacht onder de knie willen krijgen. Dit najaar start in Mol een 10-delige cursus. Twijfel je nog? Enkele molenaars vertellen op donderdag 23 mei in B&B 's Heerenhoef aan de Retiese watermolen vol vuur waarom zij voor het vak kozen.

De Kempen heeft vandaag nog 40 draaiende wind- en watermolens, stuk voor stuk monumenten die het landschap bepalen. Dankzij de inspanningen van vele vrijwilligers zijn deze molens vandaag nog op en top maalvaardig.

Een molen draait en maalt immers niet vanzelf. Het is een samenspel tussen molen, de natuur en de mens. Valt één van de krachten weg, dan stopt de molenarbeid. Om die reden organiseert Levende Molens vzw vanaf 19 oktober een tiendelige cursusreeks om het molenambacht aan geïnteresseerden aan te leren.

"Vandaag tellen we in de Kempen ongeveer 50 molenaars," vertelt Jef Druyts, molenaar op de Straalmolen in Olmen en de Haenvense molen in Zittaart. "Maar we zijn op zoek naar nieuwe molenaars die samen met ons de molens uit de streek onderhouden en laten draaien.

Molenaar word je niet zo maar. Het is een ambacht dat je leert van andere molenaars, door samen te werken op en aan de molen. De cursus bestaat uit theorie maar ook veel praktijk".

De cursus start op 19 oktober en gaat telkens door op een zaterdag, in Mol en in Diest. In de voormiddag krijg je theorie, in de namiddag gaan de cursisten op plaatsbezoek bij de molens uit de streek.

Iedereen die geïnteresseerd is in molens kan starten. Je moet wel 16 jaar zijn. De deelnameprijs bedraagt 150 euro en voor dat bedrag krijg je naast de lessen ook lesmaterialen, een jaarabonnement op het tijdschrift 'Levende Molens', dranken en een verzekering.

Twijfel je nog? Wil je graag eens met een molenaar praten over het vak? Op donderdag 23 mei om 19 uur organiseert Levende Molens vzw een infoavond. Die gaat door in B&B 's Heerenhoef, Watermolen 10 in Retie, naast de Retiese watermolen. Enkele molenaars vertellen er over het molenaarsvak en de inhoud van de cursus.

Meer info:
Levende Molens vzw, 03 542 06 21 of 09 348 41 38
secretariaat@levendemolens.be , www.levendemolens.be