Sophie Vangheel, algemeen directeur van Cunina, zit nog altijd vast op Haïti.  Haar schrijnend verhaal vanuit Haïti : 'Begin maart kwam ik, Sophie Vangheel, algemeen directeur van Cunina, samen met 2 van mijn medewerkers aan in Haïti.

Zo een werkreis onderneem ik ieder jaar om onze peterschappen en educatieve projecten te komen evalueren.

Cunina is al 30 jaar actief in dit straatarme land. Na de aardbeving in 2010 heeft Cunina hier zes scholen gebouwd in het diepe binnenland. Vorig jaar zijn we gestart met een hurktoilettenproject voor deze scholen waar in totaal zo een 3.000 kinderen naar toe gaan.

Wist je dat, bij gebrek aan hygiënische toiletten, bijna alle kinderen hun behoefte doen op en rond de speelplaats? Zo onhygiënisch. En wetende dat besmettelijke ziektes als cholera hier nog vaak voorkomen.

In het moeilijk bereikbare binnenland van Haïti hadden we nauwelijks contact met de buitenwereld. We hadden er immers amper tot geen internet. We waren ons dus nauwelijks bewust van de ernst van de Coronapandemie die ondertussen was uitgebroken.

Eigenlijk wel ironisch: Cunina trekt ten strijde tegen de cholerabacterie, en achter onze rug sluipt er een virus het land binnen...

Toen we, bezweet en met een koffer vol vuile was, terug in de hoofdstad Port-au-Prince aankwamen, stond ons een onaangename verrassing te wachten.

Onze terugvlucht was afgelast en er zat dus niets anders op dan een hotel te zoeken. In het eerste hotel waar we aankwamen waren er gelukkig nog plaatsen vrij.

Toen we echter onze paspoorten moesten afgeven, was plots alles bezet. We waren duidelijk niet meer welkom en wisten niet waarom.

Na lang zoeken vonden we eindelijk een hotel waar we wel binnen mochten.

Even later vernamen we dat er een Belg, die wij toevallig ook kennen, maar gelukkig niet ontmoet hadden, het virus in Haïti had binnengebracht. Dat was dus de reden waarom wij geweerd werden uit de andere hotels.

Toen de besmette Belg onder begeleiding van een politie-escorte werd overgebracht naar een ziekenhuis in het binnenland werd er met stenen gegooid.

De Belgische ambassade in Havana heeft ons dan ook aangeraden ons hotel niet te verlaten en zeker niet te zeggen dat we Belg zijn. We zouden wel eens gewelddadige reacties kunnen uitlokken enkel en alleen omwille van onze nationaliteit.

Wij zijn nu al dagen bezig om een manier te zoeken om het land uit te geraken. Eerst hoorden we dat er nog vluchten naar Cuba waren. Een Belgisch koppel dat ook in ons hotel gestrand was, had tickets voor zo een vlucht.

Maar ondanks dit feit werden zij niet toegelaten tot de luchthaven. Enkel Cubanen en Haïtianen mochten mee.

Daarna wilden we het via de Verenigde Staten proberen. Maar we geraakten niet eens op de website om onze ESTA aan te vragen... We staan dagelijks in contact met mensen van het Consulaat en de Ambassade, maar ook zij konden ons tot nu toe niet helpen.

We betreuren het ten zeerste dat repatriëring niet mogelijk is. Maar voor slechts acht Belgen die in Haïti verblijven wordt dit natuurlijk niet gedaan.

Ondertussen hebben wij weet van 6 gevallen van Corona in Haïti en maken we ons enorme zorgen over hoe het land de gezondheidscrisis die er zit aan te komen, gaat aanpakken.

De Haïtiaanse gezondheidszorg is erbarmelijk en je wil hier echt niet in een ziekenhuis terechtkomen.

Als straks de hel losbreekt zijn wij ervan overtuigd dat Haïti, net zoals na de aardbeving, hulp uit het buitenland moet krijgen. Alleen kan men zo een crisis niet aan. Het land verkeert sowieso al in een grote chaos. Vorig jaar waren er in Port-au-Prince maandenlang dagelijks gewelddadige protesten tegen de corruptie en het slechte beleid van de regering.

Rond carnaval begon de politie in opstand te komen omdat zij al geruime tijd geen loon meer kreeg. Verscheidene politiemannen werden toen gedood in gevechten met het leger.

Dan begonnen er plots een hele reeks van willekeurige kidnappingen. Verscheidene bronnen vertelden ons dat hier waarschijnlijk de oppositie achter zit, die criminelen geld toesteekt om terreur te zaaien en het land te destabiliseren om zo de president Jovenel Moïse te kunnen afzetten.

De sfeer was hier dus al om te snijden en nu komt er ook nog eens de Coronapandemie bij. Momenteel zijn alle scholen dicht en de avondklok werd ingesteld.

Na 20u mag niemand nog op straat komen. We hebben van onze medewerkers hier in Haïti vernomen dat ze ook binnen blijven en ze zijn bang voor de verspreiding. We hebben verder geen nieuws via de kranten want Haïti is zoals altijd niet interessant genoeg voor het buitenland. Heel erg.

In het hotel zijn wij momenteel nog veilig, maar we willen graag snel uit deze nachtmerrie ontsnappen en veilig naar onze families terugkeren', besluit Sophie Vangheel - algemeen directeur - Cunina vzw - www.cunina.org - advies welkom Cunina vzw mail Isabel Wilms isabel@cunina.org
Retieseweg 77, Geel
T: +32 (0)14 58 01 01