Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SCK CEN : 'Verenigde Staten en België bundelen in Mol krachten om strijd tegen kanker te versnellen'

SCK CEN - SpectronRx

Het Amerikaanse SpectronRx opent zijn eerste Europese radiolabelingfaciliteit voor broodnodige medische radio-isotopen.  Die faciliteit komt op het terrein van het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in Mol.

Ze zal in 2024 operationeel zijn en zich richten op actinium-225. Die veelbelovende therapeutische radio-isotoop heeft een groot potentieel
voor de behandeling van kanker.

Het Amerikaanse bedrijf SpectronRx speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling en productie van radiofarmaca voor de behandeling van kanker. Het zet zijn ijzersterke expertise in alle facetten van radiofarmaceutische ontwikkeling: gaande van initiële conjugaties en radiolabeling tot opschaling en distributie.

SpectronRx heeft ook de capaciteit om klinische proeven uit te voeren. Hoewel SpectronRx op een decennialange ervaring kan steunen, kreeg het pas vorig jaar de goedkeuring van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) om zijn levensreddende radiofarmaca naar Europa te exporteren.

"De goedkeuring van EMA was een belangrijke stap in onze ambitie om de broodnodige diagnostische en therapeutische radiofarmaca ook in Europa te leveren”, aldus John Zehner, CEO van SpectronRx.

“Medische radio-istopen zijn op veel plaatsen schaars, terwijl Europese patiënten verdienen om er toegang toe te hebben. Daarom is ons partnerschap maatschappelijk zo belangrijk.”

SpectronRx is de onbetwiste leider in die sector op de Amerikaanse markt en wil nu de geografische kloof tussen beide continenten verder dichten ten voordele van Europese patiënten. Daarom investeert het bedrijf om voet op Europese bodem te krijgen.

In zijn zoektocht naar een uitvalsbasis koos het bedrijf voor België.

"België, en meer bepaald SCK CEN, was een gemakkelijke keuze", zegt Anwer Rizvi, voorzitter van SpectronRx." Het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste producenten van medische radio-isotopen.

Bovendien had het al plannen om actief onderzoek te voeren naar therapeutische radio- isotopen. We hebben dan ook een gemeenschappelijke missie: we willen allebei de strijd tegen kanker versnellen."

Samenwerking

"Samenwerking is de weg ernaartoe", zegt Koen Hasaers, directeur Nuclear Medical Applications bij SCK CEN. "We zijn dan ook blij dat we SpectronRx-activiteiten op onze terreinen mogen verwelkomen."

Beide organisaties hebben onlangs hun samenwerking officieel gemaakt door een Memorandum van Overeenstemming (MoU) te ondertekenen. Daarin is overeengekomen dat SpectronRx state-of-the-art apparatuur en een  kwaliteitssysteem met GMP-gekwalificeerde procedures zal aanleveren, terwijl SCK CEN de nodige mankracht zal inzetten om de
ontwikkelingsdoelstellingen te halen.

"Onze onderzoekers en laboranten zorgen voor de radiolabeling", voegt Koen
Hasaers (SCK CEN) eraan toe.

De gloednieuwe faciliteit zal tegen 2024 operationeel zijn en zich richten op de labeling van radiofarmaca aan de therapeutische actinium-225.

Elimineren van kanker

Actinium-225 bezit het geweldige potentieel om kankers doeltreffender te behandelen. Uit de eerste resultaten blijkt dat de therapeutische radio-isotoop kankercellen elimineert in plaats van de tumorgroei enkel af te remmen. De kans op herval lijkt eveneens te verlagen.

Vandaag de dag lopen er talrijke studies naar het potentieel van actinium-225 om meerdere kankertypes te bestrijden: zowel kankersoorten met een hoge prevalentie, zoals prostaat-, long-, darm-, borst-, pancreas-, bloed- (bv. leukemie en andere zeldzame vormen) en nierkanker, als meer zeldzame kankersoorten zoals glioblastoom, de dodelijkste vorm van hersenkanker.

Eerste stap

Beide partners beschouwen deze overeenkomst als een eerste stap en verkennen nu al mogelijkheden om meer patiënten te kunnen helpen.

"Actinium-225 krijgt vandaag ruim aandacht. De huidige onderzoeksresultaten zijn veelbelovend. We zijn er dan ook van overtuigd dat het onderzoek naar die radiofarmaca en de ontwikkeling ervan in de komende jaren snel
zullen groeien. Zoals al gezegd, is het onze missie om de strijd tegen kanker te versnellen: die belofte willen we waarmaken, ook bij een groeiende vraag", besluit Koen Hasaers (SCK CEN).

Ook het verbreden van het aanbod aan isotopen ligt op tafel.

Over SCK CEN

70 jaar ervaring in nucleair onderzoek en nucleaire technologie SCK CEN behoort tot de grootste onderzoeksinstellingen van België. Meer dan 850 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit.

De onderzoeksactiviteiten van SCK CEN focussen zich op drie grote thema’s: innovatieve nucleaire systemen, het beheer en de ontmanteling van kernafval, en een doortastende kankerbestrijding. SCK CEN wordt wereldwijd erkend en deelt zijn kennis door talrijke publicaties en opleidingen, zodat deze pool aan uitzonderlijke competenties behouden wordt. www.sckcen.be

Over SpectronRx

SpectronRx is een ontwikkelaar en producent van diagnostische en therapeutische radiofarmaceutica en heeft drie verschillende specialiteiten: Radiofarmaceutische Contractontwikkeling (rCDMO), Radiofarmaceutische Contractproductie (rCMO) en Isotopenproductie.

Het bedrijf voert alle ontwikkelingsstadia uit, van de eerste conjugaties tot aan de opschaling en commerciële distributie, en kan ook klinische proeven uitvoeren. Bovendien kunnen de diepgaande industriële kennis, technische bekwaamheid en ultramoderne faciliteiten van SpectronRx de tijdspanne voor het op de markt brengen van nieuwe geneesmiddelen aanzienlijk verkorten.

Dit biedt een tweevoudig voordeel: er worden meer levens gered en de winstgevendheid van klanten wordt versterkt. Met een groot personeelsbestand van radiochemici, radiofarmaceuten, wetenschappers en ingenieurs, tientallen gekwalificeerde cleanrooms en meer dan 140.000 vierkante meter productieruimte in Indiana, met bijkomende faciliteiten
in Danbury, Connecticut en Europa, levert SpectronRx vandaag therapeutische en diagnostische radiofarmaceutica aan zes
continenten.

Het bedrijf is door het EMA en het FDA geïnspecteerd en kan alle momenteel gebruikte radio-isotopen produceren en aankopen, inclusief actinium-225. Ga voor meer informatie naar SpectronRx.com.

 

SpectronRx

SpectronRx

URL
SCK CEN - SpectronRx

Deel dit artikel