In het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol is dinsdag Carlo Rubbia op bezoek, Nobelprijswinnaar en grondlegger van de technologie die de innovatieve onderzoeksreactor Myrrha mogelijk maakt. Op de "Myrrha World Days" werd ook een contract ondertekend met de twee bedrijven die de gebouwen en nutsvoorzieningen van het ambitieuze project zullen ontwerpen.

In Mol gaat deze week een conferentie door met beleidsmakers, wetenschappers en investeerders uit 23 landen. Aanleiding voor het evenement is het Myrrha-project - de door een deeltjesversneller aangedreven kernreactor waarvoor de Belgische regering in 2018 het licht op groen zette.

Op een academische zitting dinsdag was de keynote speech voor de 85-jarige Italiaan Carlo Rubbia. De vroegere directeur-generaal van het CERN was mee grondlegger van de deeltjesversneller in Genève en kreeg in 1984 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn bijdrage aan de ontdekking van het W-boson en het Z-boson. In 1993 lanceerde hij het idee om een deeltjesversneller te koppelen aan een kernreactor.

Zo'n "Accelerator Driven System" (ADS) ligt aan de basis van de onderzoeksinfrastructuur Myrrha: het eerste prototype ter wereld van een kernreactor waarbij de kernsplijting in stand wordt gehouden door een deeltjesversneller. Daarvoor zijn een injectorgebouw, een versnellertunnel van 300 meter en een reactorgebouw nodig.

De onderzoeksreactor kan ingezet worden voor een brede waaier aan toepassingen, van de productie van medische radio-isotopen die ingezet worden voor onder meer kankerbehandeling, tot materiaalonderzoek voor nieuwe structuurmaterialen en brandstoffen. Belangrijk is het principe van transmutatie, waardoor kernafval aanzienlijk verminderd wordt in zowel volume als toxiciteit.

Het Belgische bedrijf Tractebel en het Spaanse bedrijf Empresarios Agrupados tekenden dinsdag een contract om de gebouwen en nutsvoorzieningen, zoals koeling, water en elektriciteit, te ontwerpen. Die moeten tegen 2026 gebouwd zijn. in 2034 volgt de onderzoeksreactor. (Belga)