Het Leuvens Alumni Orkest (LAO) gidst de klassieke muziek de 21e eeuw in. Een netwerk van tabletcomputers leidt de muzikanten door de partituur. Bladeren wordt overbodig, want elke tablet volgt automatisch de console van de dirigent. Bedenker is alumnus en LAO-trombonist Jan Rosseel: “SCORA is met geen enkel ander bestaand systeem te vergelijken.”

Vrijdagavond. De muzikanten van het Alumni Orkest druppelen de Ensemblezaal van het STUK binnen. Ze klikken hun tablets op een speciaal daarvoor ontworpen staander en schakelen hem in. Eén na één floepen de schermen vol notenbalken aan. Op het programma staat het fenomenale derde pianoconcerto van Rachmaninov, een van de stukken die het orkest op 14 en 15 december zal brengen in Aula Pieter de Somer.

(c) KU Leuven - Rob Stevens
Met één swipe over zijn console stuurt dirigent Hans Casteleyn iedereen naar de juiste noot
(c) KU Leuven - Rob Stevens

“Heeft iedereen Rachmaninov voor zich?” vraagt dirigent Hans Casteleyn. Hij wil erin vliegen, want over veertien dagen sluit pianist Liebrecht Vanbeckevoort zich bij de repetities aan. De muzikanten zijn in de wolken dat ze met een finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd kunnen werken. Maar nog meer dan om de muziek zal het concert Noorderlicht draaien om de wereldpremière van de tabletpartituren. “Er zijn al eerder concerten gegeven met tablets”, legt LAO-voorzitter Jan De Vilder uit. “Maar dan ging het om partituren die waren ingescand tot pdf-files, dus louter foto’s die op een tablet worden weergegeven. SCORA is veel meer dan gedigitaliseerd papier.”

Het volledig gesynchroniseerde systeem bestaat uit een dirigentconsole – die eruitziet als een gigantische tablet – en voor elke muzikant een aparte tablet in A4-formaat. Via de speciaal ontworpen software en een wifiverbinding wisselen console en tablets informatie uit. Het juiste stuk klaarzetten, door de partituur bladeren en navigeren naar de precieze maat waarmee de dirigent de repetitie wil starten: alles gebeurt automatisch.